İSTANBUL (AA) - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) ve Engelsiz Erişim Derneği iş birliğiyle "9. Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali" düzenlendi.

Üniversitenin Beyazıt Merkez Yerleşkesi ana protokol yolunda düzenlenen festivalin açılışında, katılımcılar "eşit, erişebilir engelsiz hayat" ve "engellenmek istemiyoruz" sloganları atarak yürüyüş yaptı.

ENUYGAR Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın, festivali düzenlemekten duydukları mutluluğu dile getirerek, "İstanbul Üniversitesi ENUYGAR, 20 yıldır engellilik alanında erişilebilirliği sağlama yönünde çalışmalarını sürdürüyor. Bu sene bu festivalle 20. yılımızı kutlarken bizler sizlere çok teşekkür ediyoruz." dedi.

Engelsiz Erişim Derneği Başkanı Nurşen Korkmaz ise salgın nedeniyle iki yıldır çevrimiçi seminerler yaptıklarını, festivali şimdi düzenleyebildiklerini söyledi.

Birleşmiş Milletler'in 15 Ekim'i "Beyaz Baston ve Güvenlik Günü" ilan ettiğini belirten Korkmaz, şöyle konuştu:

"Biz de dernek olarak 2014'ten itibaren bağımsızlığımızın 3 B'sinden biri olan beyaz bastona dair bu önemli günü festival olarak kutlamaya başladık. Amacımız açtığımız stantlarla hayatın her alanında erişilebilirliğin mümkün olduğunu göstermektir. Bu iki gün boyunca da açacağımız birbirinden farklı stantlarda erişilebilirliğe dair örnekler göreceğiz, deneyimleyeceğiz. Biliyoruz ki eşit ve engelsiz yaşamın koşulu erişilebilirlik. Bu yıl festivalimizin mottosu 'Fark eder.'"

Konuşmaların ardından festivalin açılışı yapıldı. Festivaldeki stantlarda, engelli bireylerin bilgisayar ve cep telefonu kullanması, satranç gibi oyunları oynaması ve iş aletlerini nasıl kullanabileceği anlatılıyor.

Festival, yarın sona erecek.

Kaynak: aa