İSTANBUL (AA) - Çevrim içi olarak çalışmalarını sürdüren "onlinemuzayede.com"un düzenlediği 50. Online Nadir Kitap Müzayedesi'nde Osmanlı tarihine ışık tutan nadir kitaplar açık arttırma ile satışa sunuldu.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, satışa sunulan eserler arasında dönemin aristokratı Charles De Ferriol'un, Fransız ressam Jean Baptiste Vanmour'un gravürleri eşliğinde Osmanlı'nın en gösterişli zamanı "Lale Devri" İstanbul'unu ve Osmanlı kıyafetlerini ayrıntılarıyla anlatan "Recueil de Cent Estampes" kitabı yer alıyor.

Osmanlı kütüphanesinin temel taşı olan 308 yıllık eser, Jean-Baptiste Vanmour'u üne kavuşturan kitap olarak da biliniyor. Kitabın yayımlanmasının ardından Fransa Kralı XIV. Louis, ressam Vanmour'a "Peintre Ordinaire Du Roi En Levant / Kral'ın Doğu'da Özel Ressamı" unvanını veriyor.

Detaylı ve canlı anlatımıyla Osmanlı kıyafetlerinden oluşan eser, Doğu'dan gelen kostümleri ve etnik kökenleri tasvir eden 102 gravürü ile Avrupa'yı uzun yıllar etkisi altına alan "Turquerie" modasına da öncülük ediyor.

Batılıların Osmanlı toplumunu tüm ayrıntıları ile tanıması için hazırlanan bu eser, Ferriol'un detaylı anlatımının eşlik etmesi nedeniyle aynı zamanda döneminin Osmanlı devlet kültürü ve devlet içerisindeki hiyerarşisini belgeleyen önemli bir kaynak niteliği taşıyor. 99'u tam sayfa ve 3'ü çift sayfa toplam 102 gravürden oluşan bu eser, 180 bin lira başlangıç fiyatı ile satışa sunuluyor.

Osmanlı'ya ilk Türk matbaasını kazandıran İbrahim Mütteferrika'nın Batılı kaynaklardan derlediği Osmanlı'nın ilk jeofizik kitabı "Füyuzat-ı Mıknatisiye" (Pusulanın Yararları) ve Osmanlı subayı Süleyman Sırrı Efendi'nin 1. Dünya Savaşı ve Milli Mücadele dahil 1912'den itibaren yaşadıklarını, kendi çizdiği 300'den fazla cephe haritası ve eskiz eşliğinde günbegün anlatan el yazması hatıratı da müzayedenin diğer öne çıkanları arasında bulunuyor.

Döneminin orijinal cildinde yayımlanan "Füyuzat-ı Mıknatisiye", pusulanın faydalarını ve nasıl kullanılacağını, mıknatıs özelliklerine dayanarak ülkelerin enlem ve boylamlarının nasıl belirlenebileceğini aktarıyor. 23 varak, 2 tam sayfa pusula çizimden oluşan ve Müteferrika'nın hayattayken yayımladığı 17 kitabın en nadir çıkanlarından olan eserin satıştaki başlangıç fiyatı ise 60 bin lira olarak açıklandı.

Müzayedede seyahatnamelerden günlüklere birbirinden farklı nadir kitaplar, 11 Aralık saat 20.30'a kadar açık artırmada olacak.





Kaynak: aa