İSTANBUL (AA) - Milli Saraylar Resim Müzesi, baştan sona yenilenen ve modern müzecilik donatılarıyla zenginleştirilen yüzüyle bir yılı geride bıraktı.

Milli Saraylar Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle 15 Ocak 2021'de kapılarını ziyaretçilere açan Resim Müzesi, Kovid-19 salgını şartlarına ve kısıtlamalara rağmen her yaştan ziyaretçinin uğrak noktası oldu.

Toplam 11 bin metrekarelik kapalı alanda düzenlenen 34 salon ve 553 eserle kültür sanat hayatına yeni bir soluk getiren Müze, restorasyon atölyeleriyle modern saklama ve koruma alanlarıyla da dünyadaki benzerleriyle eşdeğer bir nitelik kazandı.

- "Padişah portreleri koleksiyonu içinde önemli bir yer tutuyor"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Milli Saraylar Resim Müzesi Sorumlusu Gülsen Sevinç Kaya, her yaştan yerli ziyaretçinin kar kış demeden, salgın şartlarına rağmen müzeye ilgi gösterdiğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Padişah portreleri resim koleksiyonu içerisinde önemli bir yer tutuyor. Bazı ziyaretçilerimiz padişah portrelerine çok ilgi gösteriyor. Bu portrelerde Osmanlı'nın izlerini sürüyorlar. Bazı ziyaretçilerimiz Ayvazovski'nin tablolarını görmek istiyor. Bazıları Zonaro gibi, Chlebowski gibi saray ressamları için geliyor. Bazıları da Türk ressamların natürmortlarına ilgi gösteriyor."

Kaya, Resim Müzesi'nin 34 tematik bölümüyle farklı zevklere ve farklı beklentilere hitap ettiği değerlendirmesini yaparak, tabloların Osmanlı'nın bilinmeyen yönlerini anlattığını aktardı.

Resim Müzesi'nin 2022 yılı planlarını da açıklamada bahseden Kaya, şunları kaydetti:

"Yeni yılda eğitim faaliyetlerine ağırlık vermeyi düşünüyoruz. Müzenin, resim yeteneğine sahip çocuklarımıza ilham olmasını amaçlıyoruz. Bu kapsamda çocuklara yönelik resim atölyelerinin hazırlıklarını tamamlamak üzereyiz. 5 ila 14 yaş grubundaki çocukların, öğretmenleri eşliğinde suluboya veya karakalem çalışmaları yapabilecekleri bir proje bu. Atölye çalışmaları kapsamında seminer ve konferans odaları da oluşturulacak."

Resim Müzesi'nin Türkçe ve İngilizce yayınlanan kitabıyla da önemli bir kültür hizmetini yerine getirdiğini ifade eden Kaya, Müze'nin başyapıtlarından oluşan "Osmanlı Sarayında Resim Sanatı" adlı kitabın da Türkçe ve İngilizce olarak basıldığını belirtti.

Resim sanatının değişen süreçlerine seçkin eserler üzerinden tanıklık etme imkanı sunan Müze, pazartesi hariç her gün 09.00-17.00 arasında ziyaret edilebiliyor.

Kaynak: aa