İSTANBUL (AA) - Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi'nde yükseköğretimin tarihsel gelişim sürecinin incelendiği "Sahn-ı Seman'dan Darülfünun'a Osmanlı'da İlim Ve Fikir Dünyası VI: Darülfünun ve Yükseköğretimin Yeniden Şekillenmesi" Sempozyumu başladı.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un ev sahipliğinde başlayan sempozyuma Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın yanı sıra birçok akademisyen ve uzman katıldı.

İki gün sürecek sempozyum kapsamında, Osmanlı'dan bugüne eğitim ve yüksek öğrenimin geçmişi ve gelecek vizyonu ele alınacak.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, sempozyumda yaptığı konuşmada yüksek öğretimin tarihsel gelişimine değindi.

Osmanlı'nın eğitime çok önem veren bir medeniyet olduğunu dile getiren Özvar, "Bugüne kadar gerçekleştirilen sempozyumdaki çalışmaların da gösterdiği gibi Osmanlı'da fevkalade kayda değer, dünya ölçüsünde bir yükseköğretim ve ilim hayatının olduğu anlaşılmaktadır. Bundan sonra ilim tarihi çalışacak olanlara da bu sempozyumlar eserleriyle çok ciddi katkı sağlayacaktır. "dedi.

Özvar, Osmanlı Devleti'nin üniversite kurmak için ciddi çalışmalar sarf ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Osmanlılar 19'uncu yüzyılın başından itibaren modern bir kurum olarak üniversiteyi kurmak için çok uğraştı. Belki bir asra yaklaşan bir süre yükseköğretim kurumu deneyip yanılarak inşa etmeye çalıştılar. Acele etmediler, belki üniversitenin kuruluşunu 50-60 senede tamamladılar ve cumhuriyete bir yükseköğretim kurumu Darülfünun'u bırakmış oldular. Son denemenin uzun süre faaliyet göstermiş olmasından dolayı gerçekten başarılı olduğunu hepimiz tespit ediyoruz. Darülfünun'dan Türkiye Cumhuriyeti’ne ne kaldı sorusunun cevabı da bugün burada yapılacak tartışmalarda ortaya çıkacaktır."

Zeytinburnu Belediye Başkanı Arısoy da belediye olarak sosyal hayatı ilgilendiren tüm konularda kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini, eğitimin bu açıdan özel bir yere sahip olduğunu söyledi.

Kültür çalışmalarını kentin fiziki ve çevre düzenlemeleri gibi asli görevleri olarak gördüklerini dile getiren Arısoy, şunları kaydetti:

"Belediyecilik sadece fiziki düzenlemelerden kentsel ihtiyaçlardan ibaret değildir. Kültür sanat işlerini insanı mamur eden, geliştiren hususlardan sayıyoruz. Bunu da memlekete hizmet olarak görüyoruz. Bu kapsamda yaptığımız çalışmaların son toplantısı için bir aradayız. Son beş sempozyumun tebliğlerini kitaplaştırdık. İndeksi çıkarmamız Türk Dünyası'na büyük bir armağan oldu. Biz bundan sonraki seri için ev sahipliği ve işbirliği yapmaya hazırız."

Sempozyum kapsamında "Darülfünün Evrakı" isimli sergi ziyarete açıldı. Sergi, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi envanterine kayıtlı Darülfünun'a ait belgelerden seçmeler yapılarak hazırlandı.

Sempozyum yarın da devam edecek.

Kaynak: aa