CHP İlçe Başkanı Fikret Gürel, “Hepimizin, Gölcük’ün özlemle beklediği kentsel dönüşüm, nihayet yıkım faaliyetleri ile başladı. Yalnız, hepimizin şahidi olduğu üzere yıkım faaliyetleri, hiçbir güvenlik önlemi alınmadan, can güvenliğini, insan sağlığını ve çevreyi korumadan yapılmaktadır. Dönüşüm, bu şekilde hayata geçirildi. Bizlerin amacı buna engel olmak değil, tamamen insan sağlığına, can güvenliğime ve çevreye karşı gerekli önlemlerin alınarak yapılmasıdır. İnsanlar enkazların içerisinde geziyor. Hurdacılar canlarını hiçe sayarak iş makineleri ile hurda toplama derdinde. Hiçbir önlem alınmamış, giriş-çıkışlar serbest şekilde yıkım yapılıyor. Bununla alakalı olarak belediye yetkilileri nerede? Hiçbiri ortada yok. Burada devriye atmak, şerit çekmekle hiçbir şey olmaz. Yıkım faaliyetleri ile ilgili olarak gerekli yönetmelikler zaten mevcut. Mühim olan bu yönetmeliklerin uygulanmasıdır. Bu bağlamda özellikle belediye yetkililerini göreve davet ediyoruz. Bizim tek amacımız Gölcük, hiçbir mala ve cana zarar gelmemesidir. Katılımınız için teşekkür ediyorum” dedi.

Halkımızın can güvenliği düşünülmelidir

İYİ Parti İlçe Başkanı İsmail Aynacı, “Bugün dikkat çekmek için buraya toplandık. Bilindiği gibi ilçemiz, kentsel dönüşümü 2015 yılından beri heyecanla beklemektedir. 2015 yılından bu güne gelinen süreçte, son iki yılda ciddi adımlar atılmış, Gölcük’te kentsel dönüşüm onaylanmıştır. Haziran ayında yıkım için tarih verilmiş, Ocak ayının 15’ine kadar hak sahipleri ile anlaşılmış ve tahliye son süreci verilmiştir. 15 Ocak itibariyle binalar boşaltılmış, içerisinde oturan insanlar ve esnaflar tahliye edilmiş, 14 Ocak gecesi alana yıkım ekipleri girmiştir. Bundan sonra da yıkım süreci başladı. 2023 Türkiye’sinde böyle bir yıkım Gölcük’e yakışmamaktadır. Burada insanlarımızın tahliyesinden önce diğer insanların, esnafların, yaşayan halkımızın can güvenliği düşünülmelidir. Yaklaşık 10 gündür burada çalışma başlamıştır ve biz bu çalışmaları yakından takip etmekteyiz. Alanda yıkım çalışması var ve alınan tek güvenlik önlemi beş santimetrelik bir kırmızı şerit. Yıkım esnasında buradan bir parça fırlar ve burada bir can kaybı olursa bunun hesabını kim verecek?.

Gölcük’te yaşayan 180 bin kişinin hayatıyla oynuyorlar

Yıkım alanında yaklaşık 6-7 yaşında bir çocuk, yıkım yapıldığı sırada yan taraftan moloz çıkarıyor. Bu çocuk bu alana nasıl girer ve kim müsaade eder? Bu çocuk bizim çocuğumuz olabilir, başına bir hal gelse, kendi çocuğunuzu hepiniz düşünün, üzülürsünüz. Kimyasal atıklar, yıkılma şartları gereği 15 gün önceden çatılardaki kimyasal atıklar toplanır, analize gönderilir, raporlar alınır. Şu anda havaya karbondioksit, kanserojen madde karışıyor. Gölcük’te yaşayan 180 bin kişinin hayatıyla oynuyorlar. Bununla kim oynuyor, Gölcük Belediye Başkanı. Net konuşuyorum. Gölcük Belediye Başkanı, bu kente şehr-ül emin seçildi. Bu alan belediye binasına 30 metre. Camını açıp bakmalısın. Bu moloza, hava kirliliğine, insan hayatının tehlike altında olmasına göz yumamazsın. 15 gün oldu, burada sahada belediye başkanını görmedik. Beyefendi sarı çizmeleriyle kepçelerde bir yangına koşarken, Halıdere sahilinde logarda şov yaparken bu vatandaş senden hizmet bekler. Bu yapılan haksızlık ve insan hayatını hiçe saymanın hesabını senden sorar. Bizim de Gölcük’te yaşayan insanlar olarak muhatabımız sensin. Bizim şirketle, çalışanla, zabıtayla hiçbir işimiz olmaz çünkü bu şehrin şeh-ül emini sensin. Burada bunlar yapılırken sen Körfez’de gözleri ışıldayan bakanın peşinde gezemezsin. Şehrinde bir dönüşüm var. 180 bin kişi senden haber bekliyor. Burada çocuklarımızın can güvenliği var.

AKP İlçe Başkanı buradan geçti, sırtını dönerek geçti

Maalesef bu ülkede bir kelime var: Bu işin fıtratında var. Bu çalışanlar için de konuşuyoruz. Burada yıkım esnasında bir kaza olsa, bu çalışanların hepsi ağabeylerimiz, kardeşlerimiz, biz üzülürüz. Burada amacımız üzüm yemek. Tek derdimiz var, yeterli güvenlik alınsın. 2023 Türkiye’sindeyiz. Bu binaların etrafı sarılsın, esnafa zarar verilmesin. Yıkımın planı nerde? Yıkım planı alındı mı, raporların çıkarıldı mı, iş sağlığı, iş güvenliği nerede? Bu canlar, bu şehir hepimizin. Olası bir kazadan sonra ah vah etmek, para etmez. Az önce AKP İlçe Başkanı buradan geçti, sırtını dönerek geçti. Gidemezsin kardeşim. İktidar sendeyse, yürütme sendeyse, bakanlar sendeyse, belediye sendeyse sen şu köşeden sırtını dönemezsin. Alana geleceksin, insanlarla muhatap olacaksın. Bir haftadır sosyal medyalarında Gölcük kentsel dönüşümü ile bir paylaşımları var mı? Alana gelmişler mi? Önlem alalım, işimizi düzgün yapalım. Ben daha önce bir açıklama yapmıştım. Bu kadroyla bu iş zor demiştim. İnsanları kandırdınız, iş yapamazsınız dediniz, biz yapıyoruz dediler. Ben iş yapamaz demiyorum, bu kadroyla bu iş zor diyorum. Bu kadroyla bu işin zor olduğunun görüntüsü buradadır” dedi.

Yetkilileri göreve çağırıyorum

Bunun acele, güvenlik önlemi alınmadan bu şekilde yaptım oldu mantığını kabul etmiyorum. Bu şehir hepimizin. Hepimiz burada yaşıyoruz. Daha güzeli nasıl olabilir çalışmasını yapıyoruz. Biz bu şekilde, insanların hayatını tehlikeye atacak şekilde bu yıkıma izin veren olmak istemiyoruz. Yetkilileri göreve çağırıyorum. Şu çalışma yapılırken lütfen bunun güvenlik önlemini alın. Bu önlem alınmazsa yasal yollara başvuracağız. Amacımız üzüm yemek, kentsel dönüşüm yapılmasın demiyoruz. Bir an önce olsun. Ben de buradan taşınmış bir esnafım. Dört kilometre uzakta ticaret yapmaya çalışıyorum. Esnaflar pandemiden çıktı, kentsel dönüşümden sonra krize maruz kalmış durumda. Esnaf dükkanını kapattığı zaman yeni müşteri arar. Şu an esnafın bir zorluğu vardı. Şu an esnaf kapattı gitti, nerede olduklarını kimse bilmiyor. Bir an önce bitsin de geri gelelim, ekmek paramızı kazanalım. Bu iş düzgün, güvenli ve bir an önce yapılsın. Eğer tedbirler alınmazsa yasal şekilde Gölcük’ün hakkını arayacağız. Geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Editör: TE Bilisim