Batman’ın Sason ilçesinde Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi araştırma ekibinin yaptığı çalışmalar sonucu bulunan ve dünyada nesli tükenen 10 balık türü arasında yer alan “Batman Bantlı Çöpçü Balığı” türünün dünya genelinde yankıları devam ediyor.BATMAN (İGFA)- Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doçent doktor Cüneyt Kaya  “Balık sistematiği üzerinde çalışmalar yapıyoruz.  Bu araştırmaların neticesinde Türkiye'de birçok noktada birçok çalışmalarımız oldu bize en son çalışmalarımızdan ötürü Batman suyunda kayıp olan bir tür haberi geldi. Shoal adlı İngiltere menşe’li bir organizasyon tarafından dünyada en çok aranan 10 balık türü belirlenmiştir.

 Bu en çok aranan 10 balık türünden birinin de Batman'daki “Bantlı Çöpçü Balığı” olduğu tespit edildi. Bunun üzerine bizler de çok mutlu olduk. Arkadaşım Arş.Gör.Dr Münevver Oral ile bir araştırma başlattık ve Batman barajının üzerindeki Sarım deresi ve Sason çayı diğer adıyla Han deresinde arazi çalışmaları neticesinde bulma şansımız oldu" dedi. 

İNGİLTERE VE ABD BASININDA GENİŞ YER BULDU 

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Arş.Gör.Dr. Münevver Oral, “Yaklaşık 47 yıldır kayıp olan ve uzun ölçeklerde neslinin tükendiğine inanılan bir balık türünü bulduk. Bu balık türünü Batman'da Sason ilçesinde bulunan Sason Çayı, Han deresi içinde bulduk. Yaptığımız bu çalışma özellikle İngiltere ve ABD basınında geniş bir yer buldu” dedi.

Sason Kaymakamı Murat Mete “Biz son zamanlarda Sason’da bu bölgeye hitap edecek tarımsal üretim anlamında da çevresel ve biyolojik anlamında da her ürüne değer veriyoruz.  Rize RTE Üniversitesinden akademisyen arkadaşlarımızın bu bölgede yaptıkları çalışmalar neticesinde adına “Batman Bantlı Çöpçü Balığı” denen bir endemik tür balığın Sason çayında yaşam alanının burada olduğu, o popülasyonun burada var olduğu verisine ulaştık. Henüz bilgiler çok taze. Umuyoruz Sason birçok alanda marka değeri taşıyan ürününün varlığını kanıtlamış bir ilçe olarak biyolojik çeşitlilik alanında da bir farkındalık yaratacaktır" ifadelerini kullandı. 

 

Kaynak: igf