ÇANAKKALE/BİLECİK/YALOVA (AA) - Çanakkale, Bilecik ve Yalova'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla etkinlikler düzenlendi.

Hain darbe girişiminin 5'inci yılında, Çanakkale Valiliği himayelerinde, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından Şehitler Abidesi'nde düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Vali İlhami Aktaş tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Daha sonra protokol üyeleri, sembolik şehitliklere karanfil bıraktı.

Tören, Şehitler Abidesi Camisi'nde Kur'an-ı Kerim tilaveti, mevlit programı, dua edilmesi ve ikramlarla sona erdi.

Programa, Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Mustafa Oğuz, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Süleyman Canpolat, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Kıdemli Binbaşı Ercan Oran, askeri erkan, daire müdürleri, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

- Bilecik

Bilecik'te, şehitlikteki anma etkinliğinde şehitler adına saygı duruşunda bulunulmasının ardından tören mangası tarafından saygı atışı yapıldı.

Gazi ve şehit yakınlarının da katıldığı programda Vali Bilal Şentürk ve protokol üyeleri, şehit mezarlarına karanfil bıraktı.

Şehitlik Defteri'ni imzalayan Şentürk, burada yaptığı konuşmada, vatanın ve devletin, kirli rüyalarını gerçekleştirmek isteyen hainler tarafından saldırıya uğramasının üzerinden 5 yıl geçtiğini söyledi.

Vali Şentürk, "Yapılan tüm saldırılar ve girişimlere rağmen vatanımızı ihanet şebekelerinin eline teslim etmedik. Okyanus ötesinden emir alanlar, bizi kendi çocuklarımızı kandırarak vurdular. Bizi, bizdenmiş gibi görünerek aldattılar. Ekmeğini yedikleri devletimizi tanklarını, helikopterlerini, uçaklarını aziz milletimizin üstüne sürdüler. Emanet bıraktığınız vatanımızı canından aziz bilen torunlarınız, dün 'Çanakkale geçilmez' dediği gibi bugün de 'Türkiye geçilmez' diyerek birlik ve beraberliğimizi bir kez daha perçinledi." diye konuştu.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ve İl Müftüsü Ali Erhun'un dua etmesiyle tamamlanan programın ardından Şerifpaşa Camisi'nde mevlit okundu.

Törene, Bilecik 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Recep Yalçınkaya, İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, Belediye Başkan Vekili Semih Tuzak ile askeri erkan ve emniyet mensupları katıldı.

- Yalova

Yalova'daki etkinlikler, Şehir Mezarlığı'ndaki asker ve polis şehitliklerinin ziyaret edilmesiyle başladı.

Saygı duruşunda bunulması ve şehit kabirlerine karanfil bırakılmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilaveti yapıldı.

İl Müftüsü Cevdet Cemal Çıkrık'ın dua etmesinin ardından Yalova Merkez Camisi'nde şehitler için mevlit okutuldu.

Etkinliğe, Vali Muammer Erol, Garnizon Komutanı Tuğamiral Semih Ozan Güç, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, AK Parti İl Başkanı Muğlim Bağatar, MHP İl Başkanı Namık Öz, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: aa