CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır depremzedelerin taleplerini Meclis kürsüsünden dile getirdi. ANKARA(İGFA)- Deprem Komisyonu Raporu hakkında TBMM'de Kurulda konuşan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, kazanılmış hakların ihlal edildiğini, vatandaşın kendi mülkünün projesi üzerinde dahi söz hakkı sahibi olmadığını, mülkiyet hakkına ve Anayasa'ya aykırı bir durumla depremzedelerin dayatmayla karşı karşıya olduğunu ve deprem raporunun bu gerçeklerle değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

EV SAHİBİ OLMUŞLAR EVLERİ DEPREMDE YIKILMIŞ 

Depremin tüm Bayraklı genelinde etkili olduğunu, toplamda 652 bina ağır hasar
almışken 7 proje alanının neye göre seçildiğini bilmediklerini dile getiren Sındır, “Bakın, binalar ağır, orta veya az hasarlı olarak tespit edilmiş, kendi imkanlarıyla yapma olanağı olmayan vatandaşlarımız; bunların çoğu emekli, emekli ikramiyeleriyle, üç beş kuruş
birikimlerini bir araya getirip bir ev sahibi olmuşlar ve depremde evleri yıkılmış. Şimdi bu insanlar ödemek zorunda kaldıkları ağır bir finans yükü altında eziliyorlar. Peki, kendilerine verilen destek ne? 200 bin liraya kadar on yıl geri ödemeli. "Aylık 3.5 lira geri ödeyeceksiniz" deniyor. Yani emekli maaşı ne kadar hepiniz biliyorsunuz, 3.5 lira emekli maaşı yok zaten bu insanların.Dolayısıyla bir de ev kirası, vesaire bunu karşılamaları mümkün değil. Ne istiyor vatandaşımız? Emsal artış istiyor. Bununla ilgili Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, depremden etkilenen alanlarda yüzde 30’a kadar emsal artışı yapılabilmesi konusunda çalışma yapılacağını bildirdi.

Depremzede vatandaşlarımızın kentsel dönüşüm yapabilmeleri için ayrıca sıfır faizli, iki yıl ödemesiz, 18 yıl vadeli destek kredisi istiyor. Çok bir şey mi istiyorlar? Büyükşehir Belediyemizin orta hasarlı bina sahiplerine düşük faizli ve uzun vadeli kredi desteği sağlamak üzere 340 milyon lira bir finansman desteği için Dünya Bankasıyla yaptığı görüşmeler neticesinde varılan mutabakat var. Akabinde bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile sürdürülen karşılıklı yazışmalar olduğunu da biliyoruz. Sürecin hızlandırılması, ilgili bakanlığımızın bunun olumlu şekilde değerlendirmesi ve taraflarca da uygun görülmesi halinde Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nca yatırım programına alınmasını ve Sayın Cumhurbaşkanının onayıyla bu kredi desteğini de bu insanlar için sağlamasını acilen bekliyoruz.” dedi. 

Kaynak: igf