Dünyada obezitenin kanser gibi ciddi bir hastalık sınıfına girmesi ile birlikte büyük önem arz etmeye başlayan diyetisyenler mesleki gelişim ve sosyal aktiviteler kapsamında önceki akşam Double Tree Hilton’da bir araya geldiler.

İlimizin önde gelen isimleri Diyetisyenler Volkan Yaman, Özlem Uzcan Duran, Ercan Kaplan ve Aslı Tufan tarafından organize edilen programa yaklaşık 100 diyetisyen katıldı. Buluşmada sosyal aktivitelerin yanı sıra eğitimlerde planlanarak her ay etkinliklerin düzenli olarak yapılması kararlaştırıldı.

6 aylık program

Türkiye Diyetisyenler Derneği Kocaeli İl Temsilcisi Ercan Kaplan’ın açılış konuşması ile başlayan etkinlikte, 7 aylık planın şimdiden oluşturulduğu ifade edildi. Diyetisyenler Derneği İl Temsilcisi Ercan Kaplan yaptığı konuşma da, “ Sevgili dostlarım, meslektaşlarım, kardeşlerim, pandemi sürecinde ara verdiğimiz meslek buluşmalarının ilkine hepiniz hoş geldiniz. Bu oluşumun başlaması ve yapılandırılması aşamasında büyük emekleri olan meslektaşlarımız, Aslı Tufan, Özlem Uzcan Duran ve Volkan Yaman’a hepimiz ve şahsım adına teşekkür ediyorum. Bu buluşmaları, elimizden geldiğince ve destekleriniz sayesinde sürekli kılmak için çaba göstereceğiz. İlk yapılan çalışmalar sonucunda ilk 6 – 7 buluşma organize edildi bile” dedi.

Büyük bir aile olduk

Kaplan konuşmasının devamında, “ Büyük bir aksilik olmazsa yaz dönemine kadar her ay 1 buluşmamız olacak. Bu toplantıları organize etmemizde bize her ay farklı bir firma destek sunacağı sözünü verdi. İlk toplantımızın organizasyon ve finansmanını orzax firması üstlendi, orzax’a hepimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum. Sizlere bu buluşmaları neden organize etmek istediğimizi anlatmak istiyorum. Bundan 21 yıl önce Kocaeli’ye geldiğimde meslektaşlarımızın sayısı bir elin parmakları kadardı. Geçtiğimiz 21 yıl içinde sayımız 200’lerin üzerine çıktı. Sayımız azken her bir meslektaşımız diğerini destekler, dostluk ve meslektaşlık duyguları ile yaklaşırdı” dedi.

Amaç reklam değil

Kaplan, “ Mesleğimizin kurucusu rahmetli Prof. Dr. Ayşe Baysal’ın ve onun yetiştirdiği öğrencilerin saygın duruşları ve bilimin ışığında hareket etmeleri sayesinde meslektaşlarımız mensubu olduğumuz sağlık sektöründe ve toplumda hak ettikleri saygı ve değeri görüyorlardı. Geçtiğimiz zaman içerisinde eğitim kalitesinin düşmesi, serbest piyasa koşulları ve rekabet duygusu, sağlığın ticaret olarak görülmeye başlanması, üzülerek söylüyorum ama bazı meslektaşlarımızın bilimden uzaklaşıp popülariteye ve reklama yönelmeleri gibi sebeplerden dolayı hem toplumda hem de sağlık sektöründe mesleğimize ve meslektaşlarımıza bakış açılarının değişmesine sebep oldu” dedi.

Ehil olmayanlarla savaş

Diyetisyenlerinde sağlıkçı olduklarını belirten Kaplan, “ Bu akşam sizleri kapıda takım elbisemle karşıladım ama bu konuşmayı özellikle 27 yıldır gururla taşıdığım beyaz önlüğümle yapmak istedim. Amacım topluma “biz sağlıkçıyız” mesajını verebilmekti. Bizim işimiz makinalar veya et parçaları değil, bizim işimiz “insan” ve onun sağlığı. Bizim işimiz kime kaç ayda kaç kilo verdirdiğimiz ile sınırlandırılamaz, bizi rakamlara hapsetmeye çalışan zihniyetin karşısında olmalıyız. Sağlık multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Bizler doktor değiliz ve doktorculuk oynamıyoruz. Mesleğimizi yapmaya soyunan ehil olmayan insanlarla nasıl savaşıyorsak, meslektaşlarımız arasında da meslek etiğine uymayanlarla öyle savaşmamız gerekiyor. Mesleğimiz yükseldikçe bizler de yükseliriz” diyerek sözlerine son verdi.

Editör: TE Bilisim