Salihli TSO’nun 2021 yılının son meclis toplantısında ekonomideki olumsuz gidişatı ve iş dünyasının beklentilerini anlatan Salihli TSO Başkanı Yüksel, “Yüzde 30’ları bulan kredi faiz oranlarıyla iş yapmamız zor. Sıkıntıları aşmamız ancak yerel üreticiyi güçlendirmekle, tarımsal faaliyetleri desteklemekle mümkün olabilir” dedi.MANİSA (İGFA)- Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın meclis toplantısında gündemi, dünyanın ve ülkenin ekonomik durumu oldu. 2022 yılı bütçesinin de karara bağlandığı geniş katılımlı yılın son meclis toplantısında yaşanan gelişmeleri değerlendiren Salihli TSO Başkanı İbrahim Yüksel, Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında hızlı değer kaybının “kur garantili TL mevduatı” uygulamasıyla aşağıya doğru çekildiğini fakat fiyat artışlarının geriye çekilemediğini kaydetti. Yüksel, içinde bulunulan söyledi: 

“Geçtiğimiz yıl bankaların kullandırdığı KGF kredilerinin yarattığı iyimserlik havası yavaş yavaş yok olmaya başladı. Bugün kredi kullanmaya kalkan bir iş insanı, yüzde 30’lara varan bir kredi faiziyle karşı karşıya kalıyor. Kur garantili mevduat uygulaması bizim beklentimizi yeterince karşılamadı. Burada esas olan yüzde 100’lere ulaşan ürün fiyatlarının geri çekilmesidir. Yapılan çağrılara rağmen hiçbir üründe fiyatlar geriye gelmedi. Bu konuda gerekli adımların atılmasını bekliyoruz.”

Ekonomik sıkıntılardan kurtuluşun reçetesinin yerel üreticiyi güçlendirmek olduğu görüşünü savunan Yüksel, “Bizim bölgemiz tarımsal üretimle geçimini sağlayan bir bölgedir. Mazot fiyatı 11 TL’yi geçti. Üyelerimizden aldığımız bilgilere göre gübre ve zirai ilaç fiyatları üreticinin karşılayamayacağı rakamlara ulaştı. Üreticiyi kalkındırmadan ekonomide olumlu bir hava yaratmak mümkün olmaz.” şeklinde konuştu.

Otomotiv sektörü hakkında da kısa bir bilgilendirme yapan İbrahim Yüksel, çip krizine ilave olarak şimdi de yedek parça konusunda sıkıntı yaşanmaya başlandığını, lojistik giderlerinde artış yaşandığını ve araç fiyatlarına çok yüksek oranlı zamlar yapıldığını, fiyatların geriye çekilmediğini ifade etti.

Kaynak: igf