Üsküdar Üniversitesi Çevre Ahlakı Forumu tarafından yapılan değerlendirmede 2021 yılında dünya çapındaki küresel felaketlere dikkat çekilirken; ülkemizde yaşanan çevre felaketleri de hatırlatıldı. İSTANBUL (İGFA) -İstanbul'da Üsküdar Üniversitesi Çevre Ahlakı Platformu, 2021 yılında dünyada ve ülkemizde yaşanan çevresel felaketleri değerlendirdi.

Çevre Ahlakı Forumu Direktörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, küresel ısınmanın sonuçlarını düşünme sorumluluğumuz” başlıklı yazısında 21. yüzyılın ilk çeyreğinin bitmesine (2025) üç yılın kaldığına dikkati çekerek, "Yeni yüzyılla ilgili rüyaların gerçekleşmesi şöyle dursun, çok büyük sorunlarla boğuşmaya devam ediyoruz. Bu sorunların bir kısmını, yaşadığımız pandemi örneğinde gördüğümüz gibi, bilim insanları bile tahmin edemedi. Bilim insanlarının tahmin ettiği ve bizi uyardığı bazı sorunlara ise Post-Truth (hakikat sonrası) bir dönemde yaşayan insanlar inanmadı; ya da inanmak istemedi. Küresel ısınma ve sebep olduğu iklim değişikliği bu sorunların başında geliyor” diye konuştu.

FELAKETLERİN MALİYETİ 77 MİLYAR DOLAR

2021’de yaşanan iklim değişikliği kaynaklı felaketlere bir kez daha bakmak ve karşı karşıya bulunulan sorunları inkâr etmeden anlamaya çalışmak durumunda olduğumuzu kaydeden Prof. Dr. İbrahim Özdemir, gelecek nesillere yani çocuklarımıza, torunlarımıza ve tüm canlılara karşı ahlaki bir sorumluluğumuzun olup olmadığı konusunda düşünmek ve değişime kendimizden başlamak gerektiğini söyledi.

Öncelikle 2021’de yaşadığımız olağan dışı felaketlerin bir kısmı doğal, bir kısmı ise insan kaynaklı olduğu görüldüğünü ifade eden Özdemir, "Merkezi Zürih’te bulunan İsviçreli “Swiss Re” şirketine göre, 2021 yılının ilk altı ayında doğal ve insan hatasından kaynaklanan felaketlerin maliyetinin 77 milyar doları bulduğunu açıkladı. Buna göre doğal felaketlerin maliyeti 74 milyar dolar, insan kaynaklı felaketlerinse 3 milyar dolar ekonomik kayıp anlamına geliyor. Her şeyin maddi ölçütlerle (dolarla) ölçüldüğü sigorta ve ekonomi dünyasında, bu felaketlerin sebep olduğu manevi kayıp ve trajedilere yer verilmemiş. Bununla beraber, küresel ısınmanın insan kaynaklı olduğunu Hükümetler arası ‘İklim Paneli’ 9 Ağustos 2021’de yayınladığı son raporunda bir kez daha teyit ettiğini hatırlamak durumundayız” diye konuştu.

Kaynak: igf