KOCAELİ (İGFA) - İzmit Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı İstanbul Turizm Platformu’nu İzmit’te misafir etti. 3 bin yıllık geçmişi olan İzmit’in turizm potansiyelini ortaya çıkarmak adına her iki kurumun da deneyimlerini paylaştığı toplantı Ramada Otel’de gerçekleşti.

Toplantıda konuşan İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, daha önce İBB BİMTAŞ’ı ziyarete gittiklerini anımsatarak, "BİMTAŞ Genel Müdürü ve değerli ekibi orada hem yerel çalışmaları hem de turizm alanında yaptıkları çalışmaları aktardılar. Bu çalışmalarda gördük ki biz de entegre olabilirsek İzmit’in turizm potansiyelini ortaya çıkarabiliriz. İstanbul Kültür Platformu ile buluşmak ve bir çalıştay yapmak istediğimizi iletmiştik. Yanı başımızdaki İstanbul potansiyelinden mutlaka yararlanmalıyız. İzmit’in 3 bin yıllık Roma tarihinden Osmanlı ve Cumhuriyet tarihine kadar çok değerli alanları ve potansiyeli var. İzmit’in kırsalı ayrı güzel merkezi ayrı güzel. Bugün başlangıcını yaptığımız bu toplantıda bu konuyu masaya yatıracağız" diye konuştu.

Konuyla ilgili ilerleyen günlerde çalıştay da gerçekleştireceklerini ifade eden Başkan Hürriyet, "Yıllardır İzmit’in hep turizm potansiyelini anlıyor, yazıyla kışıyla çok değerli bir kent olduğunu söylüyoruz. Bize destek olacaklarını biliyoruz. Sayın genel sekterimize ve ekibine çok teşekkür ediyorum” dedi.

İstanbul Turizm Platformu Genel Sekreteri Hüseyin Gazi Coşan ise, "İzmit’e bir milyon turistin gelmesi demek bir milyar dolar demek. Bunu göz önünde bulundurursak turizmin ekonomiye çok ciddi katkısı var. O yüzden ben çok sevindim. Buraya koşa koşa geldik" diye konuştu.

İstanbul’da 10 milyon turist Türkiye’de 30 milyon turist demek olduğunu ifade eden Coşan, "Şehir turizmi yapacağız. İstanbul’un hinterlandı İzmit ama İzmit’in de hinterlandı İstanbul. O yüzden iki şehir de birbirinden faydalanacak. Bizler deneyimlerimizi aktaracağız ama sizlerin de deneyimleriniz dinleyeceğiz” dedi.

Toplantı sonrasında Başkan Hürriyet, Hüseyin Gazi Coşan ve beraberindeki heyete İzmit’in tarihi yerlerini gezdirdi. Atatürk Heykeli, Saat Kulesi, Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi, Kapanca Sokak’taki tarihi evler, İzmit Belediyesi Atatürk Evi Müzesi ve Şehr-i İzmit Kafeyi gezen heyet, İzmit’in tarihi dokusuna ve mistik havasına hayran kaldıklarını belirtti.

Kaynak: igf