(İGFA) - Doç. Dr. Tuna Şare Ağtürk’ün hazırladığı “Kayıp Roma Başkenti Nikomedia’nın Renkli Rölyefleri” isimli değerli eser Nikomedia Kazıları İzmit Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı’nın lansman programında okurlarla buluştu.

Vakfın mütevelli heyetinde de yer alan Ağtürk’ün 2001 ve 2009’da çıkan rölyeflerin renk analizlerinin incelenmesi ve o rölyeflerin nereye ait olduğunu anlattığı “Kayıp Roma Başkenti Nikomedia’nın Renkli Rölyefleri” isimli kitap yaklaşık 9 yıllık bir çalışmanın ürünü.

Kitabın aslı İngilizce olarak 1 yıl önce yayınlanmıştı. Kitap dünyanın birçok köşesinde tanıtıldı.

Kitabın Türkiye’deki ilk tanıtımı ise lansman programında Nikomedya’nın gerçek sahipleriyle Türkçe olarak yapıldı. Kitapta Çukurbağ Kurtarma Kazılarında ortaya çıkarılan eserlerin çok detaylı incelemesi yer adlı.

Programda konuşan Doç. Dr. Tuna Şare Ağtürk, yapılan çalışmalarda bu eserlerin aslında Nikomedya’nın altın çağında inşa edilmiş bir kompleksin parçası olduğunu anladıklarını belirterek, "Bu kompleksin küçük bir avlusundayız henüz. Bu avluyu süsleyen rölyefler tüm dünya kültür mirası için büyük bir öneme sahip. Rölyeflerden Nikomedya’nın altın çağında nasıl yaşadıklarını öğrenebiliyoruz. Nikomedya rölyefleri şimdiye kadar renkleri en iyi korunmuş Roma heykelleri” diye konuştu.

Kaynak: igf