Işık yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Kocaeli ilimiz Kartepe ilçemiz Uzunbey mahallemizde Yıldız Demir Çelik San A.Ş tarafından kurulmak istenen hurdadan çelik üretim tesisi için ÇED toplantısı yapılacağını öğrendim.

Konuyu inceleyince; kurulmak istenen tesisin 2014 yılında Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanlığım döneminde talep edilen, uzmanlarla yapılan çalışmalarda çevreye telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğini değerlendirdiğimiz ve kesin bir dille reddettiğimiz “ Çelikhane ve Haddehane” bölümü ile ilgili yatırım projesi olduğunu gördüm.

Bu konu hakkındaki görüşlerimi kamuoyu ile de paylaşmak istiyorum.

Edindiğim bilgiler ışığında, bu tesis kurulur ise;

1-Yılda yaklaşık 5 milyon ton, tamamına yakını İTHAL HURDA DEMİR eritilecektir.

2-Yıllık yaklaşık 2.5 milyon Mw/h elektrik tüketilecektir.

3-Yıllık yaklaşık 4 milyon ton yassı veya uzun çelik üretilecektir.

4-Bu tip tesislerin ömrü yaklaşık 50 yıldır ve taşınması çok maliyetlidir.

Yılda 5 milyon ton hurdanın şehrin içinde eritilmesi öncelikle bir çevre ve iklim sorununa sebep olacaktır. Bu kadar yoğun bir ısıl işlemin bölgenin ekolojisini olumsuz etkileyeceği kuşkusuzdur.

Günde yaklaşık 2 bin kamyonun giriş - çıkış yapacağı bir tesisin oluşturacağı ilave emisyon ve trafik yükü hayatı daha da zorlaştıracaktır. Bu hurdaların limanlardan taşınması trafikte mal ve can güvenliği sorununu da meydana getirecektir.

Ayrıca hurda stok alanlarının çevre ve görüntü kirliliği halkımızı fazlasıyla rahatsız edecektir.

Bu konuda ilimiz zaten çok büyük bir yük altındadır. Bu yükün azaltılması gerekirken böylesi bir girişime izin vermek şehrimizin yükünü daha da artıracaktır.

Şunu özellikle belirtmeliyim ki, bakanlık dönemimde yaptığımız çalışmalarda, şehrimize ilave çevre ve trafik yükü getirecek olması sebebiyle hiçbir tesise ark (elektrikli hurda eritme) ocağı kapasite artış izni verilmedi ve hiçbir yeni tesise de müsaade edilmedi.

Yeşil üretim ve karbon ayak izinin azaltılması konusunda hükümetimizin yoğun çalışma yürüttüğü bir dönemde bu girişim hükümet politikalarıyla açık bir çelişki oluşturmaktadır.

Çevre etkisi yüksek ve enerji tüketimi yoğun bu tip yatırımların “yatırımda öncelikli bölgelerde” ve özellikle meskun mahallerin çok uzağında kurulması esastır.

Bakanlıklarımızın konuya müdahil olup bu girişime izin vermeyeceklerine inanıyorum.

FİKRİ IŞIK

Ak Parti Kocaeli Milletvekili

Editör: TE Bilisim