Keşke sözcüğü bilindiği üzere insanların herhangi bir konuda pişmanlık duygusuyla kullanmış oldukları bir sözcüktür.

     Yeni yıl ise, bir yılın bitip yeni bir yılın başlamasıdır.

     Şimdi diyeceksiniz ki, keşke ile yeni yıl arasında ne tür bir ilgi var? Evet, sizde haklısınız ama ben birçok bağ bulunduğunu düşünüyorum bu iki kavram arasında. Ve şimdi diyorum ki;

Keşke, yaşamımız kolay olsaydı da eski yılı yaşamamış olsaydık ve yeni yılda yaşamımız kolay olsaydı.

Keşke, emperyalizmin üretip insanları terbiye etmeye çalıştığı COVİD 19 belası olmasaydı da insanlar yeni yıla sağlıklı ve korkusuz girebilselerdi.

Keşke, ekonomimiz çok sağlıklı olsaydı da yeni yıla bolluk ve bereket içerisinde girebilselerdi.

Keşke, insanların cepleri dolu olsaydı da yeni yıla aç ve yoksul olarak girmeselerdi.

Keşke, hızla gelişen ve tüm dünyaya yayılan dijitalleşmeye cahilce ve çok hızlı adımlarla koşarak geçmeseydik de profesyonelce ve mantıklı bir kullanım bilinciyle geçebilseydik.

Keşke, hırsızlık, yolsuzluk, arsızlık, ahlaksızlık yayılmamış olsaydı da toplum olarak özgür ruhlarla, doğruluk ve dürüstlük ilkeleriyle girebilseydik.

Keşke, tacizler, tecavüzler, saldırılar, istismarlar olmasaydı da çocuklar, kadınlar, hayvanlar rahat ve huzurlu yaşayabilseler ve yeni yıla huzurla girebilselerdi.

Keşke, tarım, hayvancılık, bağcılık, sebzecilik, seracılık rahat yapılabilseydi de işçi, köylü, esnaf ve halk zorluklar içerisinde kalmasalardı da yeni yıla sevgiyle, huzurla ve mutlulukla girebilselerdi.

Keşke, ülke kaynakları ve ekonomisi doğru yürütülseydi de dışarıdan hiçbir şeyi ithal etmeden yeni yıla giriş yapabilseydik.

Keşke, mazota, benzine, akaryakıta, dolara, altına, Euro ya zam gelmeseydi de insanların ekonomik dengesi bozulmasaydı ve insanlar bolluk ve dirlik içinde yeni yıla girebilselerdi.

Keşke, FETÖ, PKK vb. terör örgütleri olmasaydı ve birçok insanımız yaşamını kaybetmeseydi de yeni yıla hep birlikte girebilseydik.

 Keşke, ülkemizin doğal kaynakları doğru kullanılabilseydi de milyarlarca dolar tutar varlıklarımız birilerinin cebinde yurt dışına kaçırılamasaydı ve güçlü ekonomiyle yeni yıla girebilseydik.

Keşke, devlet daha şeffaf olabilseydi de kurumların kapıları her vatandaşa açık olabilseydi ve yeni yıla bunları düşünmeden girebilseydik.

Keşke, devlette ve kurumlarda liyakat esaslı atama vb. sistemler olsaydı da özellikle gençlik olmak üzere insanların devlete karşı güvenleri sarsılmamış olsaydı ve bu inançla yeni yıla girmiş olsalardı.

Keşke, ülkemin kurum ve kuruluşları tarikatların, vakıfların ve cemaatlerin etkisinde kalmasaydı da insanların kurumsal güveni zedelenmeden yeni yıla girebilselerdi.

Keşke, TÜİK denilen kuruluş vb. gibi kuruluşlar gerçek verileri açıklayabilselerdi de özellikle emekçi kesimini ilgilendiren konularda devlet adil ücret kararları alabilseydi ve emekçiler yeni yıla huzurla girebilselerdi.

Keşke, devlette torpil vb. özel durumlar olmasaydı da herkes aldığı puanla hayal kırıklıkları ve mağduriyet yaşamadan mutluluk içerisinde yeni yıla girebilselerdi.

Keşke, keşke devletin her kurumunda liyakat esaslı görevlendirmeler yapılsaydı da insanların devletin işleyişine karşı güvenleri sarsılmadan yeni yıla girebilselerdi.

Keşke, bakanlıkların kapılarına zincir vurulmamış olsaydı da insanların devlet kurumlarından bilgi almalarının önüne geçilmeden yeni yıla girilebilseydi.

Keşke, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda iyilikler ve güzellikler yaşanabilseydi de insanlar sağlıklı bir beden ve psikolojiyle yeni yıla girebilselerdi.

Keşke, uluslararası savaşlar olmasaydı da analar ağlamadan ve insanlar üzülmeden, evlat acısı yaşamadan yeni yıla girebilselerdi.

Keşke, özgürlükler tam anlamıyla yaşanabilseydi de gazeteciler, basın mensupları ve medya temsilcileri daha özgür düşünce ve kalemlerle yeni yıla girebilselerdi.

Keşke, sınavlarda usulsüzlükler yaşanmasaydı da geleceğimiz olan gençlerin gelecek hayalleri yıkılmadan yeni yıla girebilselerdi.

     İşte size keşke-lerle yeni yılın ilgisini özetleyen bir yazı dizisi. Neyse ben yine de öncelik ülkem insanları olmak üzere tüm dünya insanlarının yeni yıla, yeni umutlarla, sağlıklı, huzurlu ve mutlu girmelerini dileyeyim. Yeni yılımız kutlu olsun.