Etkinliğe Hacılar Kaymakamı Haluk Sezen, Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, AK Parti Hacılar İlçe Başkanı Ahmet Övüç, KESOB Başkanı Ahmet Övüç, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Mercan, Ticaret İl Müdürü Alaattin Fırat, Kayseri Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Kenan Arslan, ERÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Pof. Dr. Ekrem Erdem ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Hacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mahmut Günek, “Bizleri dürüstlük, dayanışma ve birlik içerisinde bir araya getiren Ahilik geleneğinin kurucusu Ahi Evran velimizdir.” dedi.

KESOB Başkanı Ahmet Övüç’te, Ahiliğin 13’üncü yüzyıldan geldiğini belirterek, “Ahiliğin kökleri bir taraftan Orta Anadolu Türk kültürüne, diğer taraftan İslam medeniyetine dayanır. Anadolu merkezli olarak kurulmuş olan ahilik, daha sonra bütün Anadolu'ya yayılmış ve Türklerin Anadolu'ya kök salmasına ve tutunmasına önemli bir rol oynamıştır. Türklere özgü milli bir kuruluş olarak ortak çıkmış olan ahilik sadece iktisadi hayati dönemde bir kurum olarak, öte yandan temelde vatan ve millet sevgisi bulunan Türk milletine has sosyo ekonomik bir sistemdir” dedi.

Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan da ahiliğin merkezinin Kırşehir olduğunu belirterek Kayseri’nin de Ahilik deyince akla gelen en önemli şehirlerden biri olduğuna dikkat çekerken,  “Kayseri deyince akla meslek sahibi, ticaret erbabı, cömertlik ve dayanışma içerisindeki ahilik gelmektedir. Kayseri deyince Hacılar olmadan olmaz. Hacılar deyince de aslında ahiliğin nasıl olduğunu, ahilerin nasıl olması gerektiğinin de en bariz örneğini tabii ki Hacılarımızda görüyoruz” diye konuştu.

Hacılar Kaymakamı Haluk Sezen de Ahilik anlayışının kuvvetli bir teşkilatçılık ve ilim anlamına geldiğini söyledi.

Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Erdem de ahilik üzerine söyleşi gerçekleştirdi. Daha sonra Ahilik kaftanı giydirme törenine geçildi. Hacılar ilçe esnaflarından yılın ahisi seçilen Mustafa Özel’e kaftanı giydirildi. Kaftan giydirmenin ardından şed kuşatma törenine geçildi. Kayseri Ayşe Baldöktü Mesleki Eğitim Merkezi öğretmenleri tarafından gerçekleştirilen şed kuşatma törenin ardından programda, ahilik ödülleri sahiplerini buldu.

Kaynak: igf