Dün, Derince ilçemiz de herkesin bildiği tanıdığı hayırda yarışan, akil, deneyimli, herkesin sevip saydığı, her omuza dokunan, bir dostumuzla bir konu da yardım almak için, telefon konuşması yaptık.

Laf lafı açarken kendisine olan teveccühün mikro milliyetçiliğe kurban edileceğini, Alelen çekinmeden açıkça kendisine mikro milliyetçilik duvarı örüldüğünü öğrendik.

Şaşırdık mı hayır şaşırmadık ve maalesef bu bize ve kendilerinden olmayanlara kibar bir tehditle hazmettirilmiş.

Milliyetçilik kavramı; toplayıcı, genişletici, koruyucudur.

Mikro milliyetçilik; milliyetçiliğin en büyük düşmanıdır.

Mikro milliyetçilik bölgeci, (biraz) kavmiyetçi, toparlayıcı ve kucaklaştırıcı olmaktan öte DIŞLAYICIDIR.

Mikro milliyetçilik, Neo-liberal politikaların temel hedefi olan ‘Böl-parçala-yut’ politikalarının uygulanabilmesi açısından büyük önem arz eden bir kavramdır.

Tarih sahnesine genellikle parçalanan, dağılan ve tarih sahnesinden yok olan devletlerin yıkılma süreçlerinde mikro milliyetçi akımları görürsünüz! Dolayısıyla mikro milliyetçilik gizli bir düşmandır.

Büyük sosyolojik sorundur.

Mikro milliyetçi dalgalar nerelerde desteklenmektedir diye sorduğunuz da karşınıza, İspanya, İskoçya, kanada ve maalesef bildiğiniz ve son yıllarda Nirvana yapan Türkiye gelmektedir.

Tarih boyunca insanoğlu, ırkçı, kafatasçı ya da dinsel ve mezhepsel hatta ideolojik kutuplaşmalarla birbirleriyle savaşıp durmuşlardır.

mikro milliyetçiliğe dayalı, akrabasını, yakınını, hemşehrisini sevme konusu.
halbuki bir arada, insanca, mutlu ve huzur içinde yaşayabilmeleri için, etnik, dinsel, mezhepsel ve de hiçbir alt kimliğe ihtiyaç duymayacakları inancındayım.

 

Bir düşünürün, "Denemediği bir şey kalmayan insan acaba bir gün ‘insan’ olmayı deneyecek mi?” sözü ne kadar anlamlı!


“Dünyalı ve iyi insan olmak”

Herkes, dünyalı ve iyi insan olduğunda , böyle bir anlayış herkesçe benimsediğinde, ne kutuplaşma, ne çatışma, ne de ötekileştirme diye bir şeyden söz etmek mümkün olmayacaktır..

Dünyadaki her tür kutuplaşmayı ortadan kaldıracak tek kimlik. “Dünyalı ve iyi insan olmak” ilkesinin benimsenmesinden geçer. Toplumsal dayanışmayı ve kardeşliği mikro milliyetçilik ruhuna teslim etmemek için hep birlikte mücadele etmemiz gerekir.

Esen kalın ve İNSAN KALIN.