Nazım:

Ne kadar ömrüm var?

Doktor:

Vera’yı görürsen 3, görmezsen 10 yıl..

Ve NazımVera'yı görür 3 yıl sonra ölür..

Nazım ile Vera’nın büyük aşkı 3 yıl sürmüştür.

Derler..

Nazım Hikmet, bir iş nedeniyle Vera Tulyakova ile 1960 yılında tanışır. Ve büyük aşk bu dönem başlar. Vera’dan çok etkilenen Nazım Hikmet onunla ilişkisini kesmek istemez ve sürekli bir arada olmaya çalışır. Bilmediği şey ise tıpkı diğer aşkları gibi Vera’nın da evli olduğudur. Bu durumu tanışmalarından bir yıl sonra öğrenen Nazım Hikmet’in Vera’ya düşkünlüğü daha da artar.

Kendisinden 30 yaş küçük olan bu kadın, onun için yeni bir tutku olmuştur. Vera bu durumdan rahatsız olmakla birlikte etkilenmektedir de.

Tabi Vera çok zor bir kadındır, özgürlüğüne tutkundur.

Ancak Nazım Hikmet ile Vera aşkını başka şekilde anlatanlarda var.

"Saçları saman sarısı, kirpikleri mavi" diye anlattığı son karısı Vera Tulyakova'nın ihaneti üzerine evliliğini bitirmeye hazırlanan şairin, gizli sevgilisine gitmek için evden ayrılacağı gün 3 Haziran 1963'te kalp krizi geçirdi, kapının önüne yığıldığı, evde bulunan Vera'nın 1.5 saat boyunca kılını dahi kıpırdatmadığı iddia edildi.

Devrimin ve Türkçenin en büyük şairi Nazım Hikmet böyle bir büyük aşkta ne yazık ki ihanet uğramıştı..

Nazım Hikmet, Vera için şu şiiri yazmış:

“Gelsene dedi bana
Kalsana dedi bana
Gülsene dedi bana
Ölsene dedi bana
Geldim
Kaldım
Güldüm
Öldüm..”

Şairin Türkolog arkadaşı Rady Fish; eğer Nazım HikmetVera gibi genç bir kadınla değil de Galina ile olan birlikteliğine devam etseydi daha uzun yaşayabilirdi demiş.

Vera Tulyakova 1932 yılında Moskova'da doğdu. Sinema Enstitüsü Senaryo Bölümü'nü bitirdi. Daha sonra sinema stüdyosunda canlandırma film bölümünde redaktör olarak çalıştı. Nazım Hikmet'le evlendikten sonra Ajans Novosti'de muhabir olarak görev aldı. Nazım Hikmet'in ölümünden sonra Sinema Enstitüsü'ne döndü ve orada tez yaptı. Nazım'la beraber 'İki İnatçı' adlı tiyatro oyununu yazdı ve birçok televizyon filminin yapımında bulundu. Vera'nın ilk evliliğinden bir kızı var.

Vera 19 Mart 2001’de yaşamını yitirdi.