Fiyat artışları ve kredilerdeki sınırlamalar nedeniyle duraksamaya geçen otomotiv sektörü vade ve tutar düzenlemeleriyle tekrar canlandı.İSTANBUL (İGFA) - BDDK’nın yaptığı yeni düzenleme ile kredi limitlerinde ve vade sınırlamalarında yapılan değişiklikler taşıt kredilerine de hızlıca yansıdı.

Hatırlanacağı gibi yönetmelikte yapılan değişiklikle kredi tutarının taşıta değerine oranının ve vade sınırları;  fatura değeri 400 bin lira ve altında olan taşıtlarda, yüzde 70’i aşmamasına ve vade sınırının 48 ayolmasına, 400 bin liradan 800 bin liraya kadar olan taşıtlarda, yüzde 50’yi aşmamasına ve vade sınırının 36 ay olmasına, 800 bin lira ile 1 milyon 200 bin lira arasındaki taşıtlarda, yüzde 30’u aşmamasına ve vade sınırın 24 ay olmasına, 1 milyon 200 bin lira ile 2 milyon lira arasındaki taşıtlarda ise yüzde 20’yi aşmamasına ve vade sınırının 12 ay olmasına karar kılınmıştı.

KARARIN ARDINDAN TAŞIT KREDİSİ ARAMALARINDA SON DURUM 

HangiKredi CEO’su Oray Durmazoğlu, taşıt kredisinin trafik hacminde 6 kat artış olduğunu açıkladı. Aynı şekilde tüm arama trendlerine bakıldığında da 5 katlık bir artış gözlemlediklerini kaydeden Durmazoğlu, "Uzun süredir tüketicinin otomobil satın alma kararındaki erteleme durumunu zaten BDDK’daki taşıt kredisi hacim verilerinden takip ediyorduk. Son 6 aydır bireysel taşıt kredisi toplam hacmi küçülüyordu. Kararın ardından yaşanan artışla tüketicinin otomobil satın almaya aslında ne denli istekli olduğunu bir kez daha görmüş olduk" dedi.

Kaynak: igf