İSTANBUL (İGFA) - Her 30 saniyede bir kişi Hepatit'e bağlı hastalıklara yenik düşüyor. COVID-19 ile mücadelede Hepatit B ve C gibi kronikleşmiş hastalığı olan veya farkında olmayanların tedavilerini aksatmasının olumsuz sonuçlar doğuracağını kaydeden Memorial Şişli Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Koray Tuncer, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Hepatit virüsünün çeşitli bulaşıcı virüslerin ve bulaşıcı olmayan ajanların neden olduğu ve bazıları ölümcül olabilen bir dizi sağlık sorununa yol açan bir karaciğer iltihabı olduğunu anımsatan Uz. Dr. Tuncer, "Özellikle B ve C tipleri pek çok insanda kronik hastalığa yol açar. Hepatit B ve C özellikle karaciğer sirozu, karaciğer kanserine neden olarak ölüme sebebiyet verebilir. Ancak son yıllarda ortaya çıkan ve dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını nedeniyle pek çok kişi hepatit ile ilgili tedavilerini aksatmakta ya da teşhis için hastaneye gitmekten çekinmektedir. Oysa bir süre sonra koronavirüs bitince ortaya, hepatite bağlı kronik karaciğer hastalıkları çıkacaktır. Bu nedenle kişilerin çekinmeden hekimlerine başvurması gerekmektedir" diye konuştu.

RİSKLİ KİŞİLER DİKKATLİ OLMALI

Hepatit B açısından riskli olanların mutlaka taramalarını yaptırmaları gerektiğini ifade eden Uz. Dr. Koray Tuncer, "Özellikle eşlerden birinde Hepatit B virüsü olanlar, evinde bu virüsü taşıyanlar, korunmasız cinsel temasta bulunanlar, AIDS hastaları, tüm sağlık çalışanları, kan bankası personelleri mutlaka kanlarına baktırmalıdır" dedi.

Şu anda dünya üzerinde 1 milyon 100 bin ölüm Hepatit B ve C'ye bağlı gelişen karaciğer hastalıklarından kaynaklandığına dikkati çeken Uz. Dr. Tuncer, yapılan çalışmalara göre dünyada 30 saniyede bir hepatit virüsünün yol açtığı sorunlar nedeniyle ölenler bulunduğunu, bu nedenle erken tanı için beklenmemesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: igf