Uzmanlar geçmeyen burun akıntısının nedeninin grip değil alerji olabileceğini söyledi.İSTANBUL (İGFA) - Uzun süreli geçmeyen burun akıntısının önemli nedenlerinden birinin alerjiler olduğunu belirten Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Alerjilerin pek çok belirtileri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Akçay, bunlar arasında en sık karşılaşılan belirtilerden birinin burun akıntısı olduğunu belirterek, burunla ilgili semptomların büyük bir kısmı genellikle alerji ile ilişkili olduğunu söyledi.

Mevsimsel alerjiden muzdarip kişilerin üçte ikisinden fazlasının da yıl boyunca belirtileri olduğunu belirten Prof. Dr. Akçay, "Bunlara evdeki toz akarları, hamam böcekleri, evcil hayvanlardan gelen hayvan tüyleri ve yine küf gibi alerjenler neden olabilir. Tetikleyicilerinizi bilmek önemlidir. Alerji kaynaklı burun akıntısında ateş olmaz. Peşpeşe hapşırma, burun kaşıntısı, boğazda kaşınma gibi belirtiler görülmez. Gripte ateş genelde görülür. Boğaz ağrısı olabilir. Kas ağrısı görülebilir. Belirtilere göre ayrılamayan durumda alerji testi yapılarak alerjik nezle teşhisi kesinleştirilir" dedi.

"Solunum alerjenlerinden tamamen kaçınmak pek kolay değildir" diyen Prof. Dr. Akçay, "Tetikleyicilerinizi öğrendikten sonra, onlardan kaçınmanız ve tedavi olmanız daha kolay olacaktır. Bu konuda alınacak bazı önlemler de belirtilerinizi kontrol altına almanıza yardımcı olabilir. Ev tozu mite alerjiniz varsa öncelikle evinizdeki kumaş malzeme sayısını mümkün olduğunca azaltmanız gerekir. Polen sayısının yüksek olduğu dönemlerde dışarı çıkarken geniş kenarlı şapka, gözlük ve maske takabilirsiniz. Evcil hayvanları mümkün olduğunca en çok vakit geçirdiğiniz yerden dışarıda tutun ve özellikle yatak odanıza girmesini engelleyebilirsiniz" diye konuştu.

Kaynak: igf