(İGFA)- Ortopedi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, içerisinde bulunduğumuz kış mevsiminde sıklıkla karşılaşılan kayak yaralanmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kayak  sporunun, kış sporlarını sevenler için ciddi yaralanmalara açık bir spor dalı olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, “Teleferik ya da taşıyıcı platformdan düşmeler, bariyer, çit ya da ağaç gibi nesnelere çarpmalar, çığ altında kalma, başka bir kayakçı ile çarpışmalar ekipman yetersizliğine bağlı kazalar meydana gelebilmektedir.” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, bu kazalar sonrası kafa travması, omurga kırıkları, uzun kemik kırıkları, yaygın yumuşak doku travması, diz, ayak bileği, el bileği ve parmaklarda bağ tendon yaralanmaları gibi basitten hayatı tehdit edebilecek şekilde yaralanmalar görülebildiğini söyledi.

PİST DIŞINDA KAYILMAMALI

Kayak sporunu yapan kişinin pist dışında kaymaması gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, “Kendisi tehlikeye düştüğünde yardımına gelecek kişiler ile temasını koparmamalıdır.” uyarısında bulundu.Yaralanma sonrasında öncelikle sakin olunması gerektiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, “Mümkünse yaralanan kişi için sağlık ekiplerine bilgi vermek ilk müdahale olmalıdır.

Kişi kendisini ve yaralıları emniyetli bir bölgede değerlendirmelidir. Yaralanan kişinin bilincini kontrol etmeli, yaralı rahat nefes alıp veriyor mu, nabız ritmi doğal mı gibi değerlendirme yapılmalıdır. Bundan sonra baş, boyun, omurga bölgesinde hassasiyet var mı, hareketlerinde kısıtlanma var mı gözlemlenmelidir.”diye konuştu.

YARALI HAREKET ETTİRİLMEMELİ 

Boyunda hassasiyet varsa yaralının hareket ettirmeden önce boyunluk tedarik edilmesi gerektiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, “Hastanın taşınmasının boyunluk ve travma tahtası üzerinde yapılması gerekmektedir. Hayatı tehdit etmeyen yaralanmalarda ağrılı uzvu korumak amaçlı geçici atel, breys kullanılarak olası ikincil yaralanmaların önüne geçilmelidir. Yaralı kişi hipotermi ve susuzluktan korunmalı, gerekli ısıtıcı ve su takviyesi yapılmalıdır.” diye konuştu.

Kaynak: igf