İZMİR (İGFA) - Yazar Ahmet Ümit’in, Zeus Altarı ve Pergamon Tapınağı’nın gölgesinde polisiyeyi arkeolojiyle harmanlayan son kitabı “Kayıp Tanrılar Ülkesi”nin lansmanı İzmir Pergamon Antik Kenti’nde yapıldı. Bir “İzmir elçisi” olarak Ahmet Ümit’e teşekkür eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Antik dünyanın sekizinci harikası Zeus Altarı’nı geri getirmek için Bergama’nın değerini tüm dünyaya hatırlatmalıyız” dedi. Soyer, Bergama Belgeseli’nin yapımı için de protokol imzaladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yazar Ahmet Ümit’in son kitabı “Kayıp Tanrılar Ülkesi”nin Pergamon Antik Kenti’nde yapılan İzmir lansmanında konuştu. 1800’lü yıllarda parçaları Almanya’ya kaçırılan Zeus Sunağı’nı İzmir’e geri getirmekle ilgili önemli adımlar atmaya devam ettiklerini söyleyen Başkan Soyer, “Zeus Altarı’nı geri getirmek için Bergama’nın değerini tüm dünyaya hatırlatmalıyız” dedi. Başkan Soyer, Bergama Belgeseli için de yapımcı ve yönetmen Nihal Ağırbaş ile protokol imzaladı.

Yazar Ahmet Ümit’in kitabından bölümler okuduğu ve Şirin Pancaroğlu’nun arp dinletisi yaptığı gecede, Ümit ise tarifsiz bir duygu içinde olduğunu söyledi. 10 yıl önce buraya geldiğimde bu olağanüstü güzellik karşısında çok etkilendiğini ifade eden Ahmet Ümit, "Bergama romanı yazmaya karar vermiştim. 10 yılın sonunda elimizde kitabımızla buraya geldik. İçimde büyük bir huzur var. Bu muhteşem topraklara karşı görevini yerine getirmiş bir dünya vatandaşının derin huzuru içindeyim.Bu güçlü mirasa sahip çıkarak yazmaya devam edeceğim” diye konuştu.

Bergama’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dâhil olmasının yedinci yılı olması nedeniyle Başkan Soyer ve Ahmet Ümit beraber 7. yıl pastası kestiler. Hatırlanacağı gibi, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, Zeus Sunağı’nın anavatanı Bergama’ya geri getirilmesi için çalışmaların başlatılmasına 12 Ağustos 2020 tarihli toplantısında oy birliğiyle karar vermişti.

Kaynak: igf