İGFA)-  Kızılca köyü vatandaşlarının taleplerini dinledik ve OSB Arıtma Tesisi’nden deşarj edilen sudaki katı madde yoğunluğu ve uzun süredir temizlenmemesi sebebiyle sulama kanalının yarıya kadar dolduğunu ve bu durumun civardaki tarlalara taşma riski oluşturduğunu öğrendik diyen Niğde Valisi ve Bor Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Yılmaz Şimşek, "DSİ 45 Şube Müdürlüğü tarafından DSİ 4 Bölge Müdürlüğü’nden temin edilen araçlar vasıtasıyla 4 bin metre uzunluğunda bir kanal temizliği yapılarak yaklaşık 6 bin metreküp atık malzeme kanaldan çıkarıldı" dedi. 

Vali Şimşek, "Bu ve benzeri sorunlarla bir daha karşılaşılmaması için deşarj noktasında bulunan menfez altı hattını da 300’lük boruları 800’lük yenileriyle değiştiriyoruz. Bu hatta 150 metre uzunluğunda yeni borulama ve baca imalatlarımız olacak. Bu işin azami on gün içerisinde bitmesini planladık. Bor Karma OSB Atık Su Arıtma Tesisi'nin istenen düzeyde ve kalitede çıkış suyu verebilmesi amacıyla teknik projelendirme ve sanayi tesisleri debi ölçümlerine ve atık su analizlerine de başladık.

Bu noktada ASOB ÇEV (Ankara Sanayi Odası Çevre Mühendislik Hizmetleri İktisadi İşletmesi) ile de bir yıllık danışmanlık hizmeti sözleşmesi imzaladık. ASOB ÇEV teknik ekibi OSB içi ölçüm ve etütlere başladı ve üç ay içerisinde tamamlanacak bu süreçten sonra Arıtma Tesisi Islah Projesi’ni ve uygulamalarını tamamlamayı planlıyoruz. Bahsettiğim bu çalışmalar bittiğinde Bor Karma OSB’nin arıtma tesisi ve deşarj suyu probleminin kesin olarak ortadan kalkacağını öngörüyoruz" dedi. 

Kaynak: igf