İstanbul Büyükada İskelesi tahliye süreci başladı. Büyükada İskelesinin üst katının tahliyesine ilişkin hiçbir hukuki engel kalmadı. İSTANBUL (İGFA) - İstanbul 2. İdare Mahkemesinin 28 Mayıs 2021 tarihli, 2021-158 numaralı kararı ve İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Onuncu İdare Dava Dairesinin 2021-765 itiraz Numaralı, 06.07.2021 tarihli kararları ile Büyükada İskelesinin kesin olarak tahliyesine karar verildi. Hukuki sürecin İBB lehine tamamlanmasının ardından tahliye işlemine başlandı.

Büyükada İskelesi, diğer bazı iskelelerle birlikte 2005 yılında özelleştirme yüksek kurulunun ilgili kararına dayanılarak, Türkiye Denizcilik işletmesi ile İBB arasında yapılan protokol ile İBB’ye devredildi. İBB, Büyükada iskelesi ve benzeri diğer iskelelerle, deniz vasıtalarını 2011 yılında yapılan ihale sonucu bir intifa hakkı sözleşmesi ile şehir Hatları A.Ş’ye devretti.

Hatırlanacağı gibi Adalar Kaymakamlığı, 18 Haziran 2021 tarihinde İBB’ye yazı yazarak, Büyükada İskelesi üzerinde Türkiye Gençlik Vakfı’na kiraya verilen alanın tahliyesinin yapılabilmesi için Şehir Hatları A.Ş ile TÜGVA arasındaki kira sözleşmesinin usulüne uygun olarak sona erdiğine dair bilgi ve belgelerin gönderilmesini istedi. İstenen bilgi ve belgelerin Adalar Kaymakamlığına iletilmesi için Şehir Hatları A.Ş’ye İBB tarafından bildirim yapıldı. Şehir Hatları A.Ş de istenilen bilgi ve belgeleri, 8 Temmuz 2021 tarihinde Adalar Kaymakamlığına göndermişti.

TÜGVA’nın İstanbul 2. İdare Mahkemesinin yürütmenin durdurulması isteminin reddine dair karara karşı yaptığı itiraz üzerine, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Onuncu İdare Dava Dairesinin 2021-765 itiraz no ve 06.07.2021 tarihli kararı ile itirazın reddine kesin olarak karar verildi. Büyükada İskelesinin üst kısmının tahliyesine ilişkin Adalar Kaymakamlığı'na yazılan 9 Haziran 2021 tarihli yazının üzerinden 60 günün üzerinde süre geçti. İlgili mahkeme kararlarıyla, söz konusu alanın tahliyesine ilişkin hukuki hiçbir engel kalmadı.

İBB, Büyükada İskelesi'nin üst bölümünün tahliyesine ilişkin mahkeme kararlarını uygulayıp, hukuku işlettiği gibi bu açık mahkeme kararlarına rağmen, hukuk hiçe sayılarak yapılan tek taraflı, çarpıtma haberlere ilişkin de gerekli hukuki girişimleri başlatacağı öğrenildi.

Kaynak: igf