Kuşadası Belediyesi Kadın Danışma Merkezi tarafından İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanı’nda açılan stantta kadınlara İstanbul Sözleşmesi ile çeşitli bilgilendirici broşürler dağıtılırken Kuşadası Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri yaptıkları bir basın açıklaması ile “şiddete hayır” dedi. Kadınlara broşürler ve çiçek dağıtıldı. Ayrıca vatandaşlara ikram aracından çay kahve ve kek ikramında bulunuldu.

'HER ZAMAN KADINLARIN YANINDAYIZ'

İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kalkmasıyla birlikte Türkiye’de kadına yönelik şiddet ve cinayet vakalarında artış yaşandığına dikkat çeken Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Seyfi Seyhan Suvari “Kadına yönelik şiddet hiçbir koşulda sessiz kalınmaması gereken bir insanlık suçudur.

Şiddetin gerekçesi, bahanesi olamaz ve hiçbir türü kesinlikle kabul edilemez. Kuşadası Belediyesi olarak Kadın Danışma Merkezimiz aracılığıyla kentimizde şiddete maruz kalan tüm kadınlarımızın yanında oluyoruz. Ayrıca Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ile de bir protokol imzaladık. Kadına yönelik şiddeti her platformda kınamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

'KADIN MECLİSİ ŞİDDETE KARŞI BİR ARAYA'

 “İstanbul Sözleşmesi’nden değil, önümüzden çekil” pankartı taşıyan Kuşadası Kent Konseyi üyesi kadınlar adına konuşan Kadın Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Saliha Ünal, “Kadınların hayatlarını ve kazanılmış haklarını yok etmeye yönelik politikalar gün geçtikçe artmakta, bunun sonucunda da kadına yönelik her türlü şiddet ve kadın cinayetleri meşrulaştırılmaktadır. Bunun karşısında halkın çıkarlarını ön plana alan, özgürlüklerin ve demokrasinin, laikliğin, bilimsel düşüncenin egemen kılınması,  eğitim sisteminin düzenlenmesi ve kadına yönelik şiddete karşı yeterli bütçe ayrılması zorunludur. Bir taraftan kutsal kadınlık, annelik ve kutsal aile miti aracılığıyla kadınlara değer verildiği iddia edilmektedir.

Oysa ki kadınlar en çok aile içi ve yakın ilişkide olduğu erkekler tarafından şiddete maruz kalmaktadır. Erkek şiddetini cesaretlendiren söylem ve uygulamalar, failleri koruyan yargıya kadar, kadınların kamusal alandan uzaklaştırılmasını hedefleyen tüm uygulamalar gösteriyor ki, laiklik mücadelesi kadınların yaşam ve eşitlik mücadelesinin ayrılmaz bir parçasıdır” Kadınlar olarak eşit ve şiddetten uzak bir hayat için mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Saliha Ünal, hükümete çağrı yaparak “Artık yeter! Görevinizi yapın, eşitliği sağlayın, cinsiyete dayalı şiddet ve ayrımcılığa son verin” dedi.

CİNAYETE KURBAN GİDEN KADINLAR ANILDI Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında düzenlenen bir diğer etkinlik ise Kuşadası Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kuşadası Şubesi Gençlik Birimi Drama Grubu tarafından İbramaki Sanat Galerisi’nde sahnelenen teatral gösteri oldu. Cinayete kurban giden kadınların yaşamlarından kesitlerin aktarıldığı gösterinin ardından etkinlikler Kuşadası’nda faaliyet gösteren kadın derneklerinin kadına yönelik şiddete karşı yürüttükleri çalışmalar ile ilgili yaptığı slayt gösterisi ile sona erdi.

Kaynak: igf