Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan “ŞURA Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi” çalışmalarına devam ediyor. Titizlikle yürütülen bu çalışmalar kapsamında Kocaeli Turizm Şurası ve Kocaeli Spor Şurası’nın ardından Kocaeli Çevre Şurası ve Çalıştayı toplandı.KOCAELİ(İGFA)- Kocaeli Kongre Merkezinde gerçekleşen Çevre Şurasında, Kocaeli Sürdürülebilir Çevre Eylem Planı ele alınıyor. Programa gazeteci ve doğa aktivisti Güvenİslamoğlu da katıldı. Şuranın açılışında konuşan Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, "Dünya G7’nin refah hırsından daha önemli bir yerdir, insanlık G7’nin zenginlerinin kazandığı paradan daha değerlidir" dedi.

Prof. Dr. Taner Yonar, "Müsilaj kavramıyla bu sene tanıştık. Marmara Denizinde 50 yılın birikimiyle karşı karşıyayız. Karbon ayak izi, kentsel tarım, su kıtlığı, minimalist yaşam, sıfır atık hayatımızdaki yeni kavramlar. Kocaeli Sürdürülebilir Çevre Eylem Planını oluşturmak çok önemli. Çok kıymetli görüşlerinizi bekliyoruz. Kocaeli Büyükşehir’de çevreyle ilgili ilk olacak çok önemli işler var" dedi.

Dünya G7’nin refah hırsından daha önemli bir yerdir diyen Başkan Büyükakın, "İnsanlık G7’nin zenginlerinin kazandığı paradan daha değerlidir. Dünyanın karbon  yüzde 75’ini G7 ülkeleri üretiyor. Politik miyopluktan bu anlamda kurtulmak gerekiyor. Bunu sivil toplum aracılığıyla aşmak gerekiyor. İnsan dünyaya tuvalet gibi davranıyor, kapitalizm zaten böyle. İnsanoğlunun vahşi ve sınır tanımaz sahip olma, mala ve güce sahip olma hırsının bir sonucudur bu yaşananlar" dedi.

Programda son olarak söz alan gazeteci ve doğa aktivisti Güven İslamoğlu da, ‘’Kocaeli benim sık sık geçtiğim bir yer, Anadolu’ya gitmek için buradan geçeceksiniz. Eskiden denizi gördüğümde içim acırdı, şimdi harika bir deniz var. Eskiden kokan bir şehirdi şimdi öyle değil. Muhteşem bir coğrafyası var. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi körfeze çupra balıkları bırakıyor, bu çok önemli bir şey" dedi.

Başkan Büyükakın, konuşmasının ardından İslamoğlu’na Kocaeli’de üretilen aromatik bitkilerden oluşan özel bir hediye takdim etti. Törende KSO Şahabettin Bilgisu Çevre Ödüllerinin takdimi de gerçekleştirildi.

 

Kaynak: igf