MUĞLA (İGFA) -  Muğla’daki yağışlarda son 30 yılda büyük düşüş yaşandı. Yaşanan iklim değişikliğinin Muğla’daki etkileri konusunda açıklamada yapan MUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Ali Tekkaya, kendilerinin oluşturduğu son 5 yıllık ileMeteoroloji Genel Müdürlüğünün internet sitesinden alınan verileri paylaştı.
Mumcular Barajı'nda açıklama yapan MUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Ali Tekkaya, yaşanan yağışların artık yeraltı havzalarını doldurmadığı sel ve taşkınlara neden olduğuna dikkat çekti.

İklim değişikliğinin en büyük etkisini yaşanan yağışlarla gördüklerini ifade eden Tekkaya, "Yağışlar artık bir anda oluyor ve yeraltı havzalarını doldurmuyor. Ani ve sağanak şeklinde yağan yağışlar ise sel ve taşkınlara neden oluyor. İlimizde 15, 20 gün süren yağışlar artık daha kısa süreli ve sağanak şeklinde olmaya başladı. Buna göre Meteoroloji ilçe müdürlüklerinden alınan bilgilere göre Fethiye’de 2020 yılında Mayıs ayında14.7, Haziran 11.8, Temmuz’da 0,6, Ağustos’ta ise yağış olmadı. Aynı ilçede 2021 yılında ise Mayıs, Haziran, Ağustos ayında hiç yağış yaşanmaz iken Temmuz ayında ise metrekareye 0,1 kilogram yağış düştü. Bodrum ilçesinin 2020 yılı Temmuz ayında metrekareye 0,1, Ağustos ayında 11,2 kilogram yağış düştü. Ancak 2021 yılında ise Temmuz ve Ağustos aylarında hiç yağış olmadı" diye konuştu.
Barajların durumu hakkında da bilgi veren Tekkaya, 2021 yılı Ağustos ayının son haftasındaki baraj verilerine göre Mumcular Barajı yüzde 10, Geyik Barajı yüzde 35, Atatürk Barajı'nın ise yüzde 87 oranında olduğunu belirtti.  

Vatandaşların içme suyu sıkıntısı çekmemesi için 665 içme suyu kuyusunun aktif olarak kullanıldığını belirten Tekkaya,  yangın felaketlerinde en önemli savunma aracının su olduğunu hatırlatarak,  suyun herkes tarafından adil ve israf edilmeksizin kullanımının çok önemli olduğunu vurguladı. 

Kaynak: igf