Dünya ve zaman insanlar ve ülkeler durmuş,
Birbirine sessiz ve içli bekleyiş,
Bir dakika ile haberi geliyor.
Büyük ATATÜRK'ün haberi.
Tüm gözler yaşlı,
Tüm yürekler yalnız,
Tüm gönüller kırık,
Sessiz derin ve acı.
Boğazın gri renginde ve suyunda acı içinde kanat çırpıyor martılar.
Büyük Atatürk'ün pencereden selamlamaya çalıştığı gençler.
O gençler o gençler varya çağlamış çoğalmış bugün. Bugün Mustafa kemal Atatürk dolmabahçe de son nefesini ülkesine vermiş.
10 Kasım günü, Türkiye'de doğup büyümüş herkes için sabah 09.05'te duyulan siren sesiyle birlikte ortak hafızanın tazelendiği anlardan biridir. Türkiye'de eğitim görüp de "Saat dokuzu beş geçe Atam Dolmabahçe'de, gözlerini kapadı bütün dünya ağladı..." diye başlayan şiiri ezberlememiş, "Atam Atam sen kalk da ben yatam..." diye kafiye tutturmamış bir çocukla karşılaşmak güçtür.
Aramızdan ayrılışının 83 nci yılında bugün çok daha iyi anlıyoruz ki;
“Yurtta sulh, cihanda sulh” derken, nasıl bir coğrafyada yaşadığımızı ve bu coğrafyaya bir ateş düştüğünde hepimizin yanabileceğimizi..
Bugün çok daha iyi anlıyoruz ki;
“Cumhuriyet fazilettir, benim en büyük eserim cumhuriyettir” derken, çağın en modern ve bize en uygun sistemini tesis etmiş olmanı ve bu sayede birçok badireyi atlatmış olmamızı..
Bugün çok daha iyi anlıyoruz ki;
"Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır." derken din kisvesi ile ortaya çıkan madrabazların başımıza ne tür işler açabileceğini..
Bugün çok daha iyi anlıyoruz ki;
Tam bağımsızlık ancak ekonomik bağımsızlıkla olur.” derken her ekonomik sıkıntılarda düşmanlarımızın insafsızlığını ve vahşiliğini..
Bugün çok daha iyi anlıyoruz ki;
“Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.” derken milli eğitime önem verdiğimizde yaşadığımız yükselmeyi, eğitimi zafiyete uğrattığımızda yaşadığımız badireyi..
Bugün çok daha iyi anlıyoruz ki;
Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir.” derken seni şekilcilikle anmanın sana ve millete ne büyük hıyanet olduğunu, seni yaşatmak için fikirlerini yaşatmamızın gerektiğini..
Bugün çok daha iyi anlıyoruz ki;
“Hayatta en hakiki mürşit, ilimdir.” derken bizi sahte mürşitlerden nasıl korumak istediğini..
*
Bugün aramızdan ayrılışının 83 nci yılı.

Seni rahmet ve özlemle anıyoruz.

Yolun yolumuzdur.

Sen rahat uyu..