Türkiye’nin Unesco’da kabul gören ve bu yıl Dede Korkut Hikayeleri’nin eklenmesi ile 17’ye ulaşan Unesco İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesinde yer alan kültürel miraslarımız T.C Ankara Valiliği, Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kültür Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, Unesco Türkiye Milli Komisyonu, Somut Olmayan Kültürel Miras Derneği ve Ruan Fuarcılık birlikteliğiyle Ankaralılarla buluşmak için gün sayıyor. “2.Gelenekten Geleceğe Kültür Miraslarımız” 2 - 5 Mayıs tarihleri arasında Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırlayacak. Aynı zamanda Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılacak son etkinlik olma özelliği de taşıyor. Ramazan öncesi yapılacak bu festivalde ziyaretçiler yöresel ve organik gıda alışverişi yapabilme imkanı bulacak.

Etkinlik kapsamında; Ankara Kulubü Derneği seğmenleri, Şanlıurfa sıra gecesi, Sivas aşıklık Geleneği, Çankırı yarenleri, Giresun Kuşköy ıslık dili gösterisi, Bursa Karagöz, Meddahlık, Konya Mevlevi Semazen gösterileri, Alevi-Bektaşilik Semah gösterileri, Mesir Macunu Festivali, Kırkpınar yağlı güreşleri ve Dede Korkut Masalları ile ikinci kez Ankara’da tanıtılacak.

Geleneksel Koku Derneği’nin gül damıtma gösterisi, Bursa’nın önemli değerlerinden Hacivat ile Karagöz, Geleneksel Türk Tiyatrosu; Hadi Poyrazoğlu Kukla Tiyatrosu, Orta Oyunu, Neşet Ertaş'ın kurulmasına öncülük ettiği  Kırşehir Ustalar Topluluğu ve geleneksel Türk giyiminin simgesi olan Ankara Olgunlaşma Enstitüsü gerçekleştireceği defileyle etkinlikte yer alacak. Büyük kazan ve açık ateşte, buğday ve etin birlikte pişirilmesiyle yapılan keşkek yemeği ve Türkiye Aşçılar Federasyonu tarafından etkinlik alanında pişirilip ziyaretçilere dağıtılacak olan Ankara’ya özel Höşmerim tatlısı başta olmak üzere yöresel lezzetler de ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

Kına gecesi, asker uğurlama, damat tıraşı gibi ritüellerle birlikte cam üfleme, Hüsn-ü hat sanatı, ahşap oymacılığı, bakırcılık gibi zanaatlar fuarda yeni nesillere anlatılacak. Gün boyu çini, taş ve telkâri işlemeciliği, sepet örücülüğü, çömlekçilik, kilim dokumacılığı, keçecilik, lületaşı işleme; tezhip, oya, minyatür, Kat’ı, sedef kakma ve Edirnekari sanatları, bastonculuk, yorgancılık, kukla, nazar boncuğu, yazmacılık, ipek böceği kültürü, talikacılık, çalgı yapımı, cam altı resmi uygulama atölyeleri bulunacak.

Editör: TE Bilisim