Kendisine ait sosyal medya hesabından Koronavirüs salgını ile ilgili süreci değerlendiren AK Parti Kocaeli milletvekili Sami Çakır şu görüşlere yer verdi

BU GÜN; YARIN, DÜN OLACAK
Değerli dostlar;
Dünün hesabını vermek üzere hızlı adımlarla sona koşuyoruz. Nerde durduk/ duruyoruz, ne yaptık/ yapıyoruz, yapmamız gerekirken yapmadıklarımız, yapabilecekken yapamadıklarımız, kiramen katibine ya'lemune ma tef'alun (Yazıcı melekler kayda devam ediyor.)
Bir virüs dünyayı allak bullak etti, koca devlet başkanları koca koca adamlar, silahlar, teknolojik gelişmişlik, modern dünya tam anlamıyla koca bir çaresizlik. Milyonlarca insanın bir düğmeye basarak, bastırarak öldürülmesine sebep olanlar, seyirci kalanlar, uzaya sefer düzenleme programı hazırlayanlar aslında kaçış olmadığını anladılar veya ne olduğunu anlamaya çalışıyorlar. Tarih kitaplarında kavimlerin helak oluşunu dünün bir hatırası olarak okuyanlar dünde olduklarını anlamak için uyanmak zorundalar.
Virüsün etkisi görülmeye başladığı günden beri bırakınız normal yaşam diye bilinen, kabul edilen, empoze edilmiş standart yaşam biçiminin devamını,düğünü derneği, yakınının cenazesine bile iştirak etmekten imtina edilir hale gelmişse; hiç bir şey yazmak, söylemek kolay değil. Aynı yöne bakmayı gerektiren bir anda bunu başarmayı beceremeyenleri hatta denemek istemeyenlerin akıbetleri ne ola ki, nasıl hayr ola!
Kur'an yer yüzünde dolaşmayı dün olmaya aday insanın kendinden önce dün olmuş olanların başına gelenlerden ders almayı öne çıkarır ve "Bakın" der. Üzerinde dolaştığımız arz ödünç alınmış, sahiplerine teslim edene/edilene kadar emanetimizde, oysa emanete ne kadar, nasıl sahip çıkabildik. Her şeyiyle altını üstüne getirdiğimiz, bütün değerlerini yitirdiğimiz/ bitirdiğimiz bir dünya; dünkü virüsü değil, yarının yeni kafa yapısının doğuracağı virüsleri nasıl engelleyeceğini hesap etmeli.
Makamlar, mevkiler, imkanlar veya imkansızlıklar anlaşılmaz tutum ve davranışların kaynağı olmuşsa, oluyorsa bir yerde yanlış yapıyoruz demektir. Yarına yeni bir dünya için gözlerimizi açmaya hazır olalım. "Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak." cümlesi hiç bu kadar aleni bir gerçek olmamıştı.
Aynı gemide olup aynı gemide olmamaya azmetmiş, kast etmiş bir nefret eylemi ve söylemi ana damar olmaya başlamışsa yanmışız demektir. Yapıcı bir ortak payda da buluşma sadece bir hayal, sözde kalmaya mahkum bir ütopya olarak kalacaktır maalesef.
Bazen musibet ibret ve ders almaya kapı aralar, bazen azgınlık ve taşkınlığı arttırır, dünün tarihi bunun örnekleriyle doludur. Bize ait dünü yazanların hiçte yanlış yapmayacağını/ yazmayacağını iyi biliyorum.
Bu yazıyı kaleme alırken, eksikliklerimizi, güzelliklerimizi dile getirecek bir yazı düşlemiştim. Ama içimizi yakan bir gidişin acısı kalemin ucunu törpüledi kırdı ve daha maznun daha mazbut cümlelerle ifadeye mecbur kıldı. Çok şey yazmanın, ah etmenin lehde veya aleyhde bir yer edinmenin ötesinde, içinden geçilen sürecin bizden neler götürdüğünü, neleri yeniden hayatın odağına çekmemizi öğrettiğini, doğru ile yanlışı ayıklama beceri ve kalitesini içselleştirebilme başarısını mihenk alabilirsek işte el birliği ile güzel bir sonucu yakalayacağız demektir. Düşünmemiz gereken bu olmalı.
Yeni baştan saygının ve sevginin kucaklayıcı merhametine ihtiyacımız olduğunu herkesin söylemesi, istenilen sonucu elde edebilmeyi bu anlayış çerçevesinde bir bakışı yakalamakla mümkün olacağına inanmak, kaderimizin değişmesi bu değişime ayak uydurmakla mümkün olacağını söylemek hiçte yanlış olmayacaktır.
Bu dünya toptan değişecek, daha adil, insanla barışık, doğayla barışık yeni dünya için bir fırsat olabilmesi buna bağlı ve yaşayanların göreceği bir gelecek gerçeği olacaktır.
Bu süreçte cansiperane, emek sarfeden canı pahasına işinin hakkını veren sağlık çalışanlarına teşekkürü bir borç biliyorum. Devletin her bir insanın canı, malı , geleceği ile ilgili attığı, atacağı her adımı bir vatandaş olarak önemsiyor, arkasında durduğumu ifade etmek istiyorum. "Biz birlikte Türkiyeyiz." derken, "Biz bize yeteriz." derken tam da bunu haykırıyoruz.
Bu süreçte yitirdiğimiz canlara Allah'tan rahmet diliyorum. İnanmak, inandığı için mücadele etmek aldığımız miras, bıraktığımız mirasımız olacaktır. Acılarımızdan ders çıkarmayı başararak, Hak bildiğimiz yolda doğruları yapmaya çalışarak yürüyeceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın.
Hesap günü yakındır inancı, imanı; hesap vereceğimizi aklımızdan çıkarmadan herkes için, her daim...
Çünkü dün hesabı olması gerektiği gibi yapamadık.
Baki Selam

Editör: TE Bilisim