Kocaeli Büyükşehir Belediyesi meclisinde tekrar gündeme gelen MİA projesi ile ilgili alan sonunda meclisten geçti. Oy çokluğu ile geçen karara CHP 4 itirazda bulunurken, tartışma yaratan Real rantı MİA’dan çıkarıldı.  Orhan Tanış MİA ile ilgili olarak: “Meşhur MİA projemiz. 2017 Aralı ayında Karaosmanoğlu MİA’da tıkandık diyerek 5000 plan önerisi gelmiş Real alanı MİA’ya dahil ediliyordu. Ve burada da ilave emsaller vardı. Bir rant olduğu için tepki çekti. Siz geldikten sonra karar aldınız. Real’in dışarı çıkarılarak verilen bonusların kaldırılması ile meclisten geçirin demişsiniz. 2 sene sonra bu noktaya gelmeniz çok güzel.”

CHP’den MİA’ya 4 İtiraz

Tanış devamında: “MİA projesi ile ilgili kaygılarını dile getiren Orhan Tanış: “2017 Aralık ayına gelen kadar belli eleştirilerimiz vardı. Kamuoyunda tartışıldı 7 senedir gündemde. 4 başlıkta itirazımız var. Bu alanın yer seçimi ve yer seçimine uygun olmayan yer yapısı var. Sıvılaşma burada çok yüksek. Ulaşım ile ilgili sorun var. D-100 karayolu ve Ömer Türkçakal ile ilgili olarak günlük belli saatlerinde trafik sıkışıyor. 60 bin günlük ticari faaliyet yürütecek insan olacak. 80 bin civarı da otopark kapasitesi var. Burası faaliyete geçtiğinde burada yoğunluk olacak. Bu güzergahlar sıkıntılı çalışmakta. Bugünden tedbirler alınmalı.  Gökmen Bey buradaki sıkışıklığın yüzde 50 artacağını ön görüyor raylı ulaşım getireceğiz dedi. Ulaşım Master planınızda düşünceleriniz olabilir ama şu an belirsiz. Plan bölgesi içinde MİA dışı alanlar ile ilgili Sanayi Sitesi ve Mahallesi içindeki alan sıkıntılı. Vatandaşların parsel yapıları küçük gelecekte MİA geliştikçe arazilerini ellerinde tutamayıp satacaklardır çözüm önerisi lazım. Kentsel dönüşüm olacak mı? Son olarak burası hedefi ve vizyonu ile büyük bi çekim merkezi olacak. Kent merkezindeki çekim gücü azalacak ve buraya kayacak. MİA uygulandığında olabilecek senaryolardan biri de bu. Kent merkezine başka bir vizyon yükleyecek projelere ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı. “

Son olarak konuşan Büyükkaın: “Mükemmel iyinin düşmanıdır. D-100 üstendeki kısmı iptal ettik Real’de bunun içinde. Orhan Beyin söylediklerine ve itirazlarına cevap var ama burada çözülecek şeyler değil. Bu iyileştirmeler yapılmalı. Yeni bir düzenleme yapılması lazım. İnsanların gündelik problemler şu an  halledilebilir duruma geliyor. “ ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim