Raporda bir çok sorun tespit edilmekle birlikte bir kaç başlık öne çıkıyor.

 KOCAELİ’NİN GELİRLERİ BAŞKA İLLERE GİDİYOR

Raporda, “Kocaeli, Bursa ve Gebze vergileri İstanbul’a gidiyor. Bölgenin yaptığı üretim sonucu kişi başına gelir 79.254 TL olduğu halde bu para kentte kalmıyor” Denildi

KALİFİYE ELEMAN YETİŞTİRME SORUNU YAŞANIYOR

Raporda, “Bir yandan işsizlik ciddi bir sorunken diğer yandan nitelikli iş gücüne ulaşmakta sorun yaşanıyor. Kalifiye ara eleman yetiştirmek konusunda önlemlere ihtiyaç var. Bölgedeki 21 meslek okulundan 6 tanesi kapanmış. Çok ciddi bir kalifiye ara eleman sıkıntısı yaşanıyor.” Denildi.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜ ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Raporda otomotiv sektörünün 2019 yılında yaşadığı düşüle birlikte 2020 yılında daha kötüye giden bir ivme olacağı belirtilmiş.

ÜRETİCİ PARAYA ULAŞMAKTA ZORLUK ÇEKİYOR

Bankalar zor durumdaki sanayi kuruluşlarına kredi kullandırmadıkları için, Firmalar çok yüksek faizle diğer finans kurumlarından borçlanarak batma noktasına gidiyorlar. 

30 FABRİKA KAPANMIŞ -  27 FABRİKA TAŞINMIŞ  - 5000 KİŞİ İSSİZ KALMIŞ

Raporda dikkat çeken başlıklardan bir tanesi de kapanan fabrikalar, Gebze Sanayi Havzasında “ekonomik krizin etkisiyle son 2 senede 30 adet fabrika kapanmış, ağırlık olarak Bulgaristan olmak üzere 27 adet fabrika yurt dışına taşınmış. Bunun yanında Anadolu kentlerine taşınan fabrikalar da bulunuyor.

İflas eden ve taşınan fabrikaların sonucu olarak 5 bin civarında istihdam kaybı yaşanmıştır.” Denildi

SANAYİ ELEKTRİĞİ SUYU DOĞAL GAZI EN PAHALI İL KOCAELİ

Raporda “Elektrik ve su girdilerinin çok yüksek olması en önemli sorun olarak öne çıkmaktadır. Elektrik bedelini OSB’ler ödemekte, daha sonra bu parayı üyelerinden tahsil etmekte zorlanmaktadırlar.  Erzurum 0,80 kuruşa, Adana 1,80 kuruşa su kullanırken, Kocaeli 10 TL ye kullanmaktadır. Büyükşehirler içerisinde en pahalı su rakamı olduğu ifade edilmiştir.

Elektrik 192 TL’den alınırken, sanayici elektriği 450 TL’den kullanıyor, son tüketici rakamı 650 TL ye ulaşıyor.” İfadelerine yer verilmektedir.

10 ADET LİMAN VAR 1 TANE RAYLI BAĞLANTI SİSTEMİ YOK

Raporda Kentte 10 adet liman bulunmakla birlikte, OSB’lerden transfer ağlarına erişim sağlayacak bir tane raylı sistem bulunmuyor ifadelerine yer verildi.

Raporda dikkat çeken bölümlerden bir tanesi de

CORONA VİRÜSÜ

Rapor’da Sanayi havzasında kullanılan bir çok araç ve gerecin ham maddesinin çoğunun Çin’den geldiğine Corona Virüsü nedeni ile bölgenin sıkıntı altında olduğuna yer verilmiş. Ayrıca 2 ay gibi sınırlı bir süre yetecek kadar ham madde bulunuyor, daha sonra yüksek fiyatlı olarak başka ülkelerden alınabilecek. Bu durum yakın zamanda ciddi sorunlara yol açabilir.” İfadeleri dikkat çekicidir.

Editör: TE Bilisim