Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) 2019 yılı Fizibilite Desteği Programı ile yürütülen  “Uzmanlaştırılmış Mesleki Eğitim Kampüsü” projesi kapsamında gerçekleştirilen çalıştay İzmit Ramada Otel’de başladı. Çalıştaya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yaşar Çakmak, Gebze Teknik Üniversite Rektörü Muhammed Hasan Aslan, MARKA Genele Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, İŞKUR İl Müdürü Ulvi Yılmaz, İl Ticaret Müdürü Veysi Uzunkaya, İl Sanayi Müdürü İlhan Aydın, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şerif Bölükbaşı ve diğer kurum müdürleri katıldı.

“GÜNCEL TEKNOLOJİYE ENTEGRASYON SAĞLANMALI”

Kocaeli Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Yüksek Okulu’ndan Doç. Dr. Bilsen Bilgili çalıştayın açılış konuşmasında, “Eleman temininde mevcut sorunlardan biri gençlerin genel özellikleridir. Mesleki farkındalık çalışmaları yapılmalı, ustaların başarı öyküleri gençlere anlatılmalı. İş ahlakı ve meslek etiğim çok önemli. Mesleki eğitim kampüsünde iş ahlakı gençlere anlatılmalı. Dijital öğretme teknikleri uygulanmalı. Yetenek ve beceri testleri yapılmalı. Eğitim sonunda gençlerin beceri kazanıp kazanmadıklarına bakılmalı. Güncel teknolojiler için sahaya entegrasyon sağlanmalıdır. Öğreticiler de günceli yakalayabilmeli. Öğreticiler için ciddi anlamda projeler yapılmalı ve öğreticiler de sınava tabi tutulmalı. Mesleki eğitim kampüsünün yönetiminde sektör temsilcilerinin de olması gerekir” dedi.

“SORUN İŞSİZLİK DEĞİL MESLEKSİZLİK”

Bilgili’den sonra konuşan Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, “Ülkemizde nitelikli işgücüne ihtiyaç var. Bugün bölgemizin en önemli sorunu işsizlik değil mesleksizlik. Aranan eleman bulunamıyor. Bu yüzden Meslek Liseleri artık memleket meselesi olmuş durumda. Dünyanın değişim eşiğinde olduğu açık. Eski iş modelleri artık işe yaramıyor. Birçok yeni işkolu ortaya çıktı. Değişen teknolojiye göre bizde önlem almak zorundayız. Ezbere dayalı eğitimi bırakıp teknolojiye dayanan yeni model geliştirmeliyiz. Bilişim çağını göz ardı etmememiz gerekir. Kocaeli bölge olarak en çok geliri veren Kocaeli’dir. Onlar kabul etmese de Kocaeli ve Gebze olarak biz çoktan Avrupa birliğine girdik” ifadelerini kullandı.

“NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ YETİŞTİREMİYORUZ”

MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu programda yaptığı konuşmada, “Genç işsizliğimiz yüzde 30’lara dayandı. İş dünyamız eleman bulamıyor. Burada bir açık var. Nitelikli iş gücünü yetiştiremiyoruz. Büyükşehir belediye başkanımız ve ekibini tebrik ediyorum. Ortak akılla böyle bir çalıştayın gerçekleştirilmesi önemli.  Biz piyasadan kopuksak yine işverenler eleman bulmakta zorluk çekecekler. İşletmelerimiz de hali hazırdaki çalışanları geliştirirler. Bu kampüsümüz İnşallah sektörün ihtiyaçlarına karşılık verir” dedi.

“BÖLGEMİZDE İŞSİZ KİMSE KALMASIN”

Çöpoğlu’nun ardından söz alan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak, “İşsizlik sadece bizim bölgemizin değil, tüm dünyanın sorunu. İşsizlikle mücadele sadece merkezi hükümetlerin değil, tüm insanların üzerinde düşünmesi gereken bir konu.  KO-MEK ile çok güzel çalışmalar yapılıyor. Adeta halk üniversitesi oluşturuldu. İş arayan insanlarla, nitelikli çalışan arayan işverenlerin buluşmasını sağlamak amacımızdır. Son dönemde çok güzel çalışmalar yapılıyor. Yeterlilik belgeleri konusunda çalışmalar var. El birliğiyle bölgemizde işsiz kimse kalmasın. Sanayicilerimize, iş adamlarımıza destek olalım ve şehrimizi güzelleştirelim” diye konuştu.

AMAÇ İSTİHDAMI GÜÇLENDİRMEK

Bilindiği gibi KO-MEK yıllardır ücretsiz meslek eğitim kurslarıyla vatandaşların vasıflı elaman kimliğini elde etmesine ve bu sayede, iş bulmasına olanak sağlıyor. Bu kurslardan yetişen birçok insan ya kendi işini kurmanın ya da iş bulmanın ayrıcalığını yaşıyor. KO-MEK söz konusu çabası ile bir anlamda can bulan istihdam hamlesini daha da kuvvetlendirmek amacıyla konuyu kentin dinamikleriyle ele almaya hazırlanıyor. Bu kapsamda vatandaşlardan gelen talepleri değerlendirerek eğitim faaliyetlerini sürdüren KO-MEK’te yeni istihdam odaklı mesleki eğitim modeli ile sanayi kuruluşlarından gelen talepler doğrultusunda ihtiyaç duyulan niteliklere uygun eleman yetiştirerek istihdama katkı sunmayı hedefliyor.

MESLEKİ EĞİTİM KAMPÜSÜ KURULACAK

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yeni İstihdam Odaklı Mesleki Eğitim Modeli ile Uzmanlaştırılmış Mesleki Eğitim Kampüsü kurarak sanayi kuruluşları ve diğer paydaşlarla birlikte sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda nitelikli meslek elemanı yetiştirecek. Mesleki Eğitim Kampüsündeki tam donanımlı atölyelerde verilecek mesleki eğitimlerle işverenin ihtiyaç duyduğu nitelikli elamanlar yetiştirilerek iş arayanların istihdamına katkı sağlanacak. Model bir anlamda nokta atışı ile işe uygun vasıflı ve aranan elamanların Mesleki Eğitim Kampüsünde yetişmesini sağlayacak.

BAŞKAN KONUYU GÜNDEMİNE ALMIŞTI

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın 31 Mart Yerel Seçimlerindeki beyannamesinde istihdamı arttırmak için kentin sanayi ve sektörel kuruluşları ile temas sağlanarak istihdam destekleme programı kapsamında proje üretileceği belirtilmişti.

SAHA ÇALIŞMALARI YAPILDI

Mayıs ayında start alan Uzmanlaştırılmış Mesleki Eğitim Kampüsü Fizibilite Projesi kapsamında yüzlerce firmaya anket uygulaması yapılarak hangi iş sahasında elaman ihtiyacı olduğu ve sektörde yaşanan mesleki eğitimden kaynaklı sorunlar araştırıldı.

ÇALIŞTAY PROGRAMI

Salı günü kentin sanayi ve sektörel dinamikleriyle gerçekleştirilecek olan çalıştayda bugüne kadar yürütülen çalışmalar bir anlamda masaya yatırıldı. Çalıştay, dört oturumdan meydana geldi.Açılış konuşmalarının ardından sabahki ilk oturumda; Kocaeli Uzmanlaştırılmış Mesleki Eğitim Kampüsü Fizibilite Ara Raporu Sunumu yapıldı. İkinci oturumda, Nitelikli Eleman Özellikleri ve İşe Yerleştirme Süreçleri ile Yeni Mezunların Teorik-Uygulama Beceri ve Özellikleri başlığı ele alıdı. Çalıştayın öğleden sonraki oturumlarında ise Sektörlere Göre Öncelikli Nitelikli Eleman İhtiyaçları, Gelecekte İhtiyaç Duyulacak Meslekler, İstihdam Odaklı Mesleki Eğitim Modeli Önerileri ile Mesleki Eğitim Süreci ve Paydaşların Rolleri başlıklarındaki görüşlere yer verildi.

Editör: TE Bilisim