TÜİK tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan Mart ayı işsizlik oranı 4 puan artarak yüzde 14.1 oldu. 401 bin çalışan insanın olduğu ilimizde İŞ-KUR’a kayıtlı 79 bin işsizden sadece 11 bin 974 kişi işsizlik maaşı alıyor.

TÜİK tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan işsizlik oranı geçen yıl Mart ayına göre 4 puan artarak yüzde 14.1 olurken Kocaeli genelinde işsiz sayısı 79 bin kişi olarak belirtildi. 79 bin işsiz arasından ise sadece 11 bin 974 kişi işsizlik maaşı alıyor.

79 BİN KİŞİ İŞSİZ

Kocaeli genelinde 79 bin işsiz iş ararken, İŞ-KUR yaptığı programlar ile her geçen yıl daha fazla kişiyi iş sahibi yapıyor. İŞ-KUR ile 2002 yılında il genelinde sadece 2 bin 757 kişi, 2005 yılında 4 bin 994 kişi, 2015 yılında 23 bin 607 kişi, 2018 yılında 59 bin 844 kişi iş sahibi oldu. 2019 yılında ilk 5 ayda ise 27 bin 120 kişi bir işe yerleştirilirken 110 bin 676 kişi İŞ-KUR’dan danışmanlık hizmeti aldı. Kocaeli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ulvi Yılmaz yaptığı açıklamada, “Biz İŞ-KUR olarak tüm vatandaşlarımıza istihdam sağlamaya çalışıyoruz. 2002 yılından günümüze geldiğimizde ciddi bir işe yerleştirme yaptık ve bu sürecin artarak devam etmesi için çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.

İŞ-KUR PROGRAMLARI İŞ SAHİBİ YAPIYOR

İŞ-KUR tarafından yapılan düzenlemeler ve çalışmalar ile çok sayıda işsiz vatandaş kapı kapı gezerek iş aramak yerine İŞ-KUR’dan danışmanlık hizmeti alarak kendisi için en doğru yerde iş arıyor. 2015 yılında 100 bini aşan danışmanlık hizmetinden 2018 yılında 175 bin kişi, bu yılın ilk 5 ayında ise 110 bin 676 kişi yararlandı. Danışmanlık hizmetinden yararlanan 27 bin 120 kişi iş sahibi yapıldı. Öte yandan İŞ-KUR tarafından düzenlenen ‘İş Başı Eğitim Programı’ ile 3 bin 573 kursiyer çalıştıkları kurumlarda iş eğitimi alıyor.

GİRİŞİMCİLİK AZALTILIYOR

İŞ-KUR Kocaeli İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Girişimcilik Eğitim Programı ise küçültülmeye götürüldü. 2017 yılında bu programdan bin 846 kursiyer faydalanırken bu sene Mayıs ayına kadar 689 kişi eğitim aldı. Girişimcilik programından mezun olan kişilerin istedikleri sonuçları elde edememesi üzerine İŞ-KUR tarafından programda küçülmeye gidildi. Girişimcilik programı yerine Mesleki Eğitim Programı’na ağırlık vermeye başlayan İŞ-KUR 2017 yılının genelinde bin 713 kişiye eğitim verirken bu yılın ilk beş ayında 854 kursiyere eğitim verdi.

SURİYELİ İNSANLAR İŞ BULUYOR

TÜİK tarafından açıklanan verilerde her 4 gençten birisi işsizler ordusuna katılırken gençler işsizliğin en büyük problemini yabancı uyruklu vatandaşlara bağlıyor. Liseden bu sene mezun olan ve üniversiteye gitmek için iş arayan Ahmet Eryılmaz isimli vatandaş, “Ülkemizde sadece bizim milletimiz yaşamıyor. Biz Köseköy’de oturuyoruz ve biz iş bulamazken Türk gençleri arasında Suriyeli, Pakistanlı insanlar iş buluyor. Benim mutfak tecrübem var fakat işverenler beni alarak para vermektense yabancı uyruklu vatandaşları düşük ücrete çalıştırmayı tercih ediyor. O insanlara sigorta da yapılmıyor, bu durum biz gençlerin işsiz kalmasına sebep oluyor” dedi.

AİLELER NASIL HAYATTA KALIYOR

Aynı şekilde lise mezunu olduğu halde üniversiteye gitmeden para biriktirmek isteyen Yasin Akcan, “Yaz döneminde çalışarak gideceğim üniversite için harçlığımı kazanmak istiyorum, bunun için iş arıyorum ama bulamıyorum. Biz üç ay için iş ararken bulamıyoruz aileler nasıl hayatta kalıyor onları düşünemiyorum. İşverenler bizim yerimize düşük ücretlere çalışmayı kabul eden yabancı uyrukluları işe alıyor” dedi.

Editör: TE Bilisim