MEB 2019-2020 eğitim öğretim dönemi içerisinde başlattığı Kasım ve Nisan aylarında ara tatil uygulaması ile hem öğrencilerin daha sık aralıklarla tatil yapmasını hem de yaz tatili sonrasında oluşan okula uyum probleminin önüne geçmeyi amaçlamıştı.

16 Kasım 2019 Cumartesi günü başlayan ilk uygulamadan sonra ara tatil uygulamasına halen daha devam ediliyor.

Bu uygulama kapsamında;

11 Eylül 2023 Pazartesi başlayan 2023-2024 eğitim ve öğretim yılının ilk ara tatili 10 Kasım 2023 Cuma günü başlayacak ve 19 Kasım 2023 Pazar akşamı sona erecek.

Hafta sonu tatilleri de eklendiğinde 9 günü bulan ilk ara tatilin iyi geçirilmesi öğrenciler açısından büyük önem taşıyor.

Ara tatil sayesinde öğrenciler dinlenmek için nefes alacaklar. Kendilerine zaman ayıracaklar. Çünkü öğrencilerimiz genelde yoğun bir tempoda okula gidiyorlar. Sabah erken kalkıyorlar. Bazı öğrenciler okul haricinde birde kursa gidiyorlar.

Öğrenciler bu bir haftalık süreci, dinlenme ve kendilerini geliştirebilecek bir zaman dilimi olarak görmeliler.

Her tatil döneminde velilerimiz büyük hatalar yapıyorlar.

Tatilleri öğrencilerin yoğun olarak ders çalışmaları için büyük fırsat olduğunu düşünüyorlar.

Pek ama ara tatil döneminde veliler öğrenciler için ne yapmalılar?

Dikkat edilmesi gereken noktaların başında öğrencilerin ara tatil döneminde gerçek anlamda tatil yapmaları ve dinlenmiş olarak yeni döneme başlamaları geliyor.

Ayrıca; Velilerin ara tatillerde öğrencileri ders yapmaları konusunda zorlamamalarını iyi olur.

Ancak çocukların kitapla/dersle bağlantısını koparmamak da çok önemlidir.

  • Bu dönemde hafif tekrarlarla ve ödevlerini yaparak derslerden kopmaması sağlanmalı.
  • Ara tatillerde öğrencilerin evde kaliteli zaman geçirmesini sağlamak gerekiyor.
  • Tatil boyunca çocuklara keyif alacakları, ilgileri ve yetenekleri doğrultusunda aktiviteler sağlanmalı.
  • Tatilde ebeveynler çocuklarla zaman geçirmeye özen göstermeliler.
  • -Tatilde çalışma programı yaparken çocuğun da fikri alınmalı. Günün hangi saati ders çalışılacağına birlikte karar verilmeli.
  • -Çocuğun televizyon ve bilgisayar kullanım süresi de bir hayli önemli. Bu konudaki karar sadece çocuğa bırakılmamalı.
  • Çocukların geneli evde oturmaktan sıkılıyor. Ancak anne baba, çocuklar her ‘Canım sıkıldı’ dediğinde hemen ‘bilgisayar ya da tabletini al’ dememeli. Çocuklara başta kitap okuma okumak olmak üzere resim çizme, hikâye yazma ya da beraber sohbet edebilecekleri bir ortam yaratmaları gerekiyor.
  • Her gün düzenli kitap okumalılar. Bunu sağlamak için aileler çocukla beraber kitap okuyabilir ya da çocuğa kitapla ilgili sorular sorabilir. Böylece çocukla olan iletişim artar. Çocuk da kitap okumaktan zevk almaya ve okuma alışkanlığı kazanmaya başlar.

Kitap okumanın öğrenciye/kişiye artı katacağı birçok faydası bulunur.

Bilgi birikimlerini ve bilgi seviyeleri artar, kelime dağarcıkları gelişir, hafıza sorunlarının çözümüne yardımcı olur, özgüvenleri artar, güzel konuşmalarını sağlar, zekâ seviyeleri artar.

Hepsinden önemlisi okul hayatlarında öğrenciler için lazım gelen en doğru bilgileri öğrenmek için sonsuz fırsatlar sunar.

Okumak;

Başta çocuklar olmak üzere her yaştan insanın, kültürel gelişimlerini tamamlamaları ve bilgi çağını yakalamaları için hava gibi, su gibi, yemek gibi günlük hayatlarının bir parçası olmalıdır.

 Ara tatil döneminde düzenli spor yapılması tüm öğrencilere katkı sağlayacaktır.

Tatil dönemlerinde öğrencilerin yaş, cinsiyet ve kabiliyetleri doğrultusunda yapmaları sağlanmalıdır. Spor, öğrenmeyi kolaylaştırır, çocuğun bilişsel gelişimine katkı sağlar, zekâsını daha iyi kullanmasına fırsat verir.

Bu arada önemli bir hususta sekizince ve  on ikinci sınıf öğrencilerinin durumudur. Onlar uzun soluklu bir maraton sonucunda LYS ve YKS sınavlarına girecekler ve bu maratonun çok da sekteye uğramamaları gerekir. Bu süreçte bol bol soru çözerek bilemedikleri konular varsa bu konuların tekrarını yaparak eksiklerini tamamlayabilirler.

Tatilin doğru, verimli ve sağlıklı bir şekilde geçirilmesi dileğiyle…