31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçim sonrası kurulacağı belirtilen Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül desteklediği ve  daha çok AK Partiden ayrılan siyasetçilerin oluşturacağı  söylenilen Ali Babacan’ın genel başkanlığında kurulacak partinin kuruluşu ha bire ertelenip durdu.

Ali Babacan ile birlikte AK Partide siyaset yapan bir dönemde Başbakanlık görevinde bulunan Ahmet Davutoğlu’nun partisini Babacan hareketinden sonra kurulacağı söylenirken geçtiğimiz aylarda Davutoğlu kameraların karşısına geçerek ismi “Gelecek” olan partinin kuruluş dilekçesini İçişleri bakanlığına verdiklerini söyledi.

Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisinin kurması ve teşkilatlanmaya başlaması ile gözler Ali Babacan’a çevrilmiş nerede ise her hafta “Gelecek hafta kuruluyor” denilen partinin kuruluş çalışmaları bir şekilde sürekli ötelenince kamuoyunda “Ali Babacan’ın partisinin ismi Ötelenen Parti” olacak söylentileri ayyuka çıkmıştı.

Ali Babacan’ın Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül destekli olarak bir parti kuracağının belli olmasından sonra AK Parti içerisindeki siyasetçiler, Gazeteciler ve siyasete biraz meraklı olan kim varsa partinin kurucularının kimler olduğunu az çok tahmin yürütüyor ve büyük bir çoğunluk Ali Babacan’ın partisinin iskeletinin AK Parti dışında kalan siyasetçilerden oluşacağı fikrinde buluşuyordu.

Sabah saatlerinde bir şekilde kamuoyuna verilen listelere bakıldığında yanılmadığımızı anlamış olduk, Öğle saatlerinden sonra yıldırım hızı ile dolaşan isimler akşama doğru netleşti, Yukarıda da yazdığımız gibi ismi DEVA olan partinin kurucularının çok önemli bir kısmı daha önce AK Partide bakanlık, Milletvekilliği, Üst düzey bürokratlık yapan ve 2002 yılından itibaren çok büyük oranda oylarını AK Parti için kullanan isimler.

Normal şartlarda Üniversitelerde tez yada araştırma konusu olacak nitelikteki bir partileşme sürecinden geçiyoruz, Öyle ya AK Parti iktidarda, Partinin genel başkanı ve Türkiye Cumhuriyetinin son dönemde gelmiş geçmiş en güçlü ve karizmatik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

İşte böylesi bir süreçte İktidar partisini bırakan ve bu partide Başbakanlık yapmış Ahmet Davutoğlu ile yine AK Partide ekonomiden sorumlu Bakan ve Başbakan yardımcılığı yapmış Ali Babacan’ın partiden ayrılarak kendi siyasetini oluşturmaları uzun süredir görünmeyen bir hal.

Bizde genel algı şöyledir, Seçmen oy verdiği partiyi her hal ve şartta kayıtsız şartsız destekler, Partisinin hep iktidarda kalmasını ister, Partisinden ayrılıp başka siyasi kurumlara gidenler içinde “Partimiz ağır bir yükten kurtuldu, Başarılı olma şansları hele hele iktidara gelme şansları yoktur, kısa bir süre içerisinde kaybolur giderler” yakıştırması yapılır.

Sabah saatlerinden itibaren bizi arayan çok sayıda AK Partili dostumuz biraz merak ama daha çok endişe içerisinde “Nereye gider bu işin sonu, bunların niyeti nedir.?” diye sorup durdular, Bizde muhataplarımıza her zamanki gibi “Partileri siyasetçiler kurar ancak yaşayıp yaşayamayacaklarının kararını millet verir, bekleyip görmek lazım” telkinlerinde bulunduk.

Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek partisi ile Ali Babacan’ın DEVA Partisinin ne yapıp yapamayacağını iktidar olup olamayacağını bilmek zor ancak bizim başından beri anlatmaya çalıştığımız mesele “ Her iki partinin kurucularının ve sempatizanlarının da bu kurdukları partiler olmasa dün olduğu gibi oylarını yine büyük bir ekseriyetle AK Partiye verecekleri dolayısı bu iki partinin alacakları oyların çok büyük bir bölümünün AK Partiden gideceği noktasındadır.”

İşin daha da önemli bölümü de kurulan her iki partinin de ve bundan sonra kurulacak olan partilerinde iktidar olmayı düşünmekten çok  son iki seçime giren Cumhur İttifakına mı yoksa Milet İttifakına mı dahil olacaklarıdır.

31 Mart ve 23 Haziran tarihinde yapılan seçimlerde ortaya çıkan gerçek İktidara gelebilmek adına gerekli oy oranının yüzde bir buçuk bilemediniz yüzde iki civarında olduğudur, Meseleye bu açıdan bakınca da siyaseten ortaya bambaşka bir tablonun çıkmasının asla sürpriz sayılmayacağıdır.

Hatırlayan okuyucularımız vardır bundan belli bir süre önce Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan tarafından kurulacağı söylenilen partiler ile ilgili kendisine mikrofon uzatılan İYİ Parti Genel başkanı Meral AkşenerSon iki seçimde ulaşamadığımız belli bir seçmen kitlesi var, partileştikleri halde Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu ile bu seçmen kitlesine daha kolay ulaşabileceğiz, bunun içinde her iki partiye gereken desteği vereceğiz” dediğinde işin rengi biraz olsun zaten ortaya çıkmıştı.

Son dönemde hayatımıza giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi artık yüzde 30-40-49 alsa bile tek başına iktidarını mümkün kılmıyor, Hal böyle olunca dünya görüşleri belli bir oranda birbirine benzeyen siyasi partilerin bir araya gelmesinden başka da çare kalmıyor.

DEVA Partisi’nin siyasetini “Ekonomi” üzerine oturtacağı artık çok net bir şekilde ortaya çıkmış durumda, Ali Babacan’ın ekonomik noktadaki tecrübelerine seçmenin güvenip güvenmeyeceği güvenecekse ne kadar güveneceği de partinin sahaya çıkmasından belli bir süre sonra netleşecektir.

Burada daha önemli olan Cumhur İttifakına mensup AK Parti ile MHP’nin ne şekilde siyaset yapacağıdır,  Her iki partinin bu aşamadan sonra ortaya koyacağı politika Gelecek Partisinin de DEVA partisinin de bundan sonraki varlıklarını belirleyecektir.

Bekleyip göreceğiz…