81 kenti olan ülkemizin çok tartışılan sınırlarında bulunan kentlerinden birisi olmasa da, 10 yıl bilemediniz, 20 yıl sonra dünyayı yönlendiren, sömüren demokrasi adı altında güney sınırlarımızın ötesini kana bulayan güçlerin gözünü dikeceği Kafkasya sınırında olan bir kenttir Ardahan.
Yüzyıl önce tazminat olarak Ruslara verilen, ardından yapılan anlaşmalar gereği kardeşi Ahıska'yı geride bırakıp, yurdun sınırları içine yeniden alınan bu kentin gerçek kurtuluşu nasıl olacak, ekonomik, sosyal olarak nasıl gelişecek derken hep geri gitmesi ve göç vermesiyle tanınıyor. Ve bu kenti kurtarmaya çalışanlar birleşerek değil tam aksine, bölünerek yani sahtekarca, sanalda, çeper dibinde, siyaset sahnesinde “Ardahan sevdalısıyım” derken, her birinin başka telden çaldığı bir kentin adıdır Ardahan.
Kafkaslardan, Çin'e kadar uzanan ve bir zamanlar adı İpek Yolu olan rayları olmasına rağmen, trenin duracağı istasyonu olmayan, biri demir yolu olmak üzere, üç gümrük kapısı açık, ama ithalat ve ihracatın sıfır olduğu bir kenttir Ardahan. 
Azerbaycan'dan Avrupa'ya kadar uzanan petrol ve doğalgaz boru hatlarının geçmesine rağmen, fosil değil daha doğal olan tezekle ısınan, eğitimde sonlarda, sağlıkta komada olan bir kenttir Ardahan.
Vekilleri, Belediye Başkanları aynı karede görünmeyen bir kenttir Ardahan. Dernekleri, adını taşıyan federasyona değil, kendilerinin çalıp kendilerinin oynadığı stk'lar değil, adeta ayrı eyaletleri olan kentidir Ardahan. 
Verilen onca destek, kredilerinin İstanbul'da, batıda önce gecekondu sonra beton daire olduğu hayvancılığı salların, gontların, kar sularının aktığı ahırlardan atadan, dededen kalma yöntemlerle yapılan, Gravyer peynirini Hollanda'ya, kaşarı, gölü, 9 köyü Kars'a, kazı ise dernek geceleri dolayısıyla Afyon ve Kayseri'ye kaptıran, Kafkas arısının ürettiği balın paketlenemediği bir  kenttir Ardahan..
Kısacası; Ordular arası savaşların olmadığı, yerel çetelerin bir araya gelip, direndiği ama bugün Ankara'da olduğu gibi, dün İstanbul'da alınan karar ile 40 yıl esarette verilen ve sonrasında adeta “alın birkaç caddesini yapabildik ancak biz kurtaramayız Ahıska bizim Ardahan sizin olsun” denip, geri verilen ve 100 yıldır bir türlü yoksulluktan, fakirlikten, koboğ yiyenlerden, çeper dibinde oturup, fesatlık yaparken çantacı siyasilerin kurtaracağını düşünenlerin kurtaramadığı bir kenttir Ardahan..
Yetmedi Ardahan'da doğup, doymak için göç ettikleri memleketlere renk katıp, para kazanıp, hemşeri duygusunun baskını ile koltuk zap edenlerin dönüp bakmadığı bir kenttir 75 plakalı, 5 ilçeli, devam eden göç dolayısıyla ikisi kapatılan tek beldeli, 234 köylü, Türk, Kürt, Alevi, Terekeme, Ahıskalının kardeşçe yaşadığı bir serhat şehirdir, yeniden vilayet olmasına rağmen hala kurtarılamayan Ardahan..