Geçmişte düzenlenen ve ardından unutulup giden, ‘Eskihisar Üzüm Bayramı’ üzerine bu köşeden birçok kere yazdım.
Sanırım benim dışımda da üzüm bayramı ile ilgili olarak yazan bir tek kimse de yok.
Bu konuyu gerçekten çok önemsiyorum.
Gebze’ye ayrı bir kimlik ve özellik kazandıran festival havasında bir bayramdı.
İzmit, Karamürsel, Gölcük, Hereke, Tuzla ve Pendik ve çevre illerden Eskihisar’a gelen binlerce insan burada Üzüm Bayramı’na katılırdı.

Bölgenin o dönem ki vekilleri, Kocaeli Valisi, ziraat müdürlüğü yetkilileri ile öteki protokolde bu etkinlikte hazır bulunurdu. 

Eskihisar’da şehir bandosu İstiklal Marşı’nı çaldıktan sonra bayram etkinliği resmen başlardı.

Tabi burada asıl amaç Gebze bölgesinde ve özellikle Tavşancıl’da yetiştirilen Çavuş üzümünün teşvik edilmesiydi. Bunu içinde Üzüm Bayramı’nda ki yarışmada en iyi üzüm yetiştirene ödüller veriliyordu.  

Daha sonra ise Eskihisar’da deniz de yüzme ve kayık yarışlarıyla güreş müsabakaları ile bayram günün sonuna kadar sürüp gidiyordu.  
Şimdi yine yeniden neden bu bayram yapılmasın.    
Şimdi birileri diyebilir ki “Ya üzümmü kaldı ki bayram yapılsın”. 
Doğrudur zaman içinde üzümü, kirazı, zeytini yok ettiler bu bölgede ancak bugün o isimle geçmişin güzel bir geleneği devam ettirilir. 
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’e,  GTO Başkanı Nail Çiler’e buradan çağrıda bulunuyorum ve Eskihisar Üzüm Bayramı’nın yeniden  yaz aylarından bir festival şeklinde hayata geçirilmesini öneriyorum.
Eskihisar Üsüm Bayramı  önümüzdeki yaz mevsiminde belirlenecek bir tarihte  fastival olarak yeniden  kutlanmaya başlansın.
Eskihisar sahilde açılacak stantlarda  yöresel gıda, ürün satışı yapılsın,  kitap günleri düzenlensin, söyleşiler yapılsın.
Gebze’nin eski güzel günlerinden unutulup giden  Eskihisar Üzüm Bayramı yeniden  canlandırılsın.  
NAİL ÇİLER’İN ESKİHİSAR ÖNERİLERİ
Geçtiğimiz günlerde Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler ile Eskihisar üzerine sohbet ediyorduk.
Başkan dedi ki:
“Eskihisar Gebze’nin iç turizm adına çıkış noktası olabilir. Burada yapılacak bir takım düzenlemeler ile Eskihisar’ın çekim merkezi olması mümkündür.  Tarihi kalesi tarih ve kültür turizmine dönük olarak dizayn edilebilir.  Osman Hamdi Bey müzesi ve evi bugünkü atıl halinden kurtarılmalıdır.  Ayrıca yine halen mevcut olan ahşap Eskihisar evleri restore edilerek farklı bir ambiyans yaratılabilir. Eskihisar bu şekilde inanıyorum ki  kültür ve tarih turizminin  ilgi odağı olabilir. Bu konuda Gebze Ticaret Odası olarak şehrimize ve bölgemize  katkı sunmak için her türlü çabanın içindeyiz.  Gebze Belediyesi başta olmak üzere ilgili kurumlarla da şartlar oluştuğunda her zaman işbirliğine hazırız”.
GTO Başkanı Nail Çiler’in  Eskihisar konusunda ki düşünceleri  gerçekten  çok  kayda değer ve önemli.
Eskihisar aslında sanayi, çevre kirliliği, trafik ve park sorunu sarmalında sıkışıp kalmış Gebze için  cankurtaran simididir.
Gebze artık sanayi ile değil var olan kültürel ve tarihsel miraslarını değerlendirerek gelecek kuşaklara güzel şeyler bırakabilir.
Eskihisar Kalesi,  Çoban Mustafa Paşa Cami ve Külliyesi,  Anibal Mezarı, Osman Hamdi Bey  Evi ve Müzesi, Fatih Otağı gibi bir çok önemli tarihi ve kültürel miras    tanıtılmayı bekliyor.