CHP Kocaeli eski Milletvekili ve eski İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen ile birlikte 15 kişinin 2006 yılından bu yana yargılandığı İZGAZ davasından sadece Sefa Sirmen için hapis cezası çıkmıştı. Cezasının onanmasının ardından yaklaşık 1 yıl cezaevinde yatan Sefa Sirmen, aynı suçtan tekrar yargılanmamak için Anayasa Mahkemesine açtığı dava sonuçlandı. İşte dava sonucu...

CHP Kocaeli eski Milletvekili ve eski İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen ile birlikte 15 kişinin 2006 yılından bu yana yargılandığı İZGAZ davasından sadece Sefa Sirmen için hapis cezası çıkmıştı. Sirmen, cezasının onanmasının ardından Gölcük İhsaniye Mahallesi'nde bulunan evinden polisler tarafından alınarak Kocaeli T Tipi Cezaevi'ne getirildi. Yaklaşık 1 yıl cezaevinde kalan Sirmen, 2017 yılında tahliye oldu. Ancak bu süreçte dava henüz sonuçlanmadan Başsavcılık tarafından bu defa 30/4/2001 tarihli ek bir iddianame düzenlendi.

İDDİANAMEDEN

İddianamede adı geçen yüklenici firmadan Hazine Müsteşarlığının (Hazine) bilgisi dışında borç alındığı ve usulsüz olarak alınmış bu borcun proje çerçevesinde yüklenici firma tarafından yapılması gereken fakat yapılmamış işlerden mahsup edilmesi suretiyle usulsüz bir şekilde geri ödendiği, İZGAZ adına garantör sıfatıyla kredi geri ödemelerini yapmak zorunda kalan hazinenin zarara uğratıldığı iddia edildi.

ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURDU

2016 tarihinde aynı suçtan iki defa yargılama yapılması ve bunun karar sonucunu etkileyecek olmasından dolayı nedeniyle Sefa Sirmen avukatı aracılığıyla aynı suçtan iki defa yargılanmamak için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

MAHKEME KARARINI AÇIKLADI

Aynı suçtan iki kez yargılanmama ve cezalandırılmama hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın konu bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna, gerekçeli karar hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna, makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez olduğuna,  İsnadı (suçu) öğrenme hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna, diğer ihlal iddialarının açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verirken, yargılama giderlerinin başvurucu üzerinde bırakılmasına karar verdi.

Editör: TE Bilisim