Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) 2020 verilerine göre, Avrupa’da aile bütçesinden alkol ve sigaraya en az pay ayıran ülkelerden birisi Türkiye.Yıllık enflasyonun yüzde 36’yı aştığı Türkiye'de 2022’ye girerken fiyatı zamlanan ürünlere alkollü içkiler ve sigara da eklendi.

Alkol ve sigaradan alınan özel tüketim vergisine (ÖTV) yüzde 47 zam gelirken, satın alma gücüne göre bakıldığında Avrupa’da en pahalı alkollü içki sıralamasında Türkiye üst sıralarda yer aldı. Sigarada ise en ucuz iki ülkeden birisi Türkiye oldu.

euronews'in derlediği Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) 2020 verilerine göre Avrupa’da aile bütçesinden alkol ve sigaraya en az pay ayıran ülkelerden birisi Türkiye. Türkiye’de hanehalkı tüketim harcamasının sadece yüzde 3,6’sı alkol ve sigaraya gidiyor. Bu oran AB ülkelerinde ortalama yüzde 4,4.

Türkiye 37 Avrupa ülkesi içinde 32. sırada yer alıyor. Avrupa’nın önde gelen ve ekonomik olarak güçlü olan ülkelerde alkollü içecek ve sigaraya giden payın düşük olması dikkat çekti.

Öte yandan satın alma gücü paritesi (SGP) ayrıntılı olarak tanımlanmış mal ve hizmet sepetinin farklı ülkelerdeki fiyat oranı olarak tanımlanıyor. Böylece ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıkları giderilmekte ve uluslararası anlamda gerçek fiyat ve hacim karşılaştırmaları yapılabiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre fiyat düzeyi endeksi; ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün göstergesi olarak tanımlanıyor.

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK PAY GIDANIN

Türkiye’de hanehalklarının en çok harcama yaptığı alan yüzde 24,2 ile gıda ve alkolsüz içecek.

Türkiye’de ailelerin yaptıkları harcamaların dörtte biri gıda ve alkolsüz içeceğe gidiyor. İkinci sırada yüzde 15,3 ile ulaştırma var. Konut ve kira harcamalarının oranı ise yüzde 15,1. Harcamaların yüzde 8,5’i ise mobilya ve ev eşyalarına giderken giyim ve ayakkabının payı yüzde 6,4.

Kaynak: igf