BURSA (AA) - Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentteki deniz suyu kalitesinin daha da artırılması amacıyla arıtma tesisleriyle ilgili 31,5 milyon avroluk yeni bir ihaleye çıkıyor.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Marmara Denizi'ne 125 kilometre sahili olan Bursa'da, bugüne kadar yapılan 400 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen altyapı ve arıtma tesisleri sayesinde kentteki evsel atık suların yüzde 85'i ileri biyolojik, yüzde 6'sını da biyolojik arıtmadan geçirildikten sonra derin deşarj ile bertaraf ediliyor.

Son 4-5 yılda yapılan yatırımlarla kurulan ileri biyolojik arıtma tesisleri sayesinde azot ve fosfor gibi elementler yüzde 90 arıtılıyor. Bursa'nın 14 ilçesindeki evsel atık sular, 14'ü ileri biyolojik 16 arıtma tesisinde arıtılırken, Harmancık, Keles ve Büyükorhan ilçelerindeki arıtma tesisi yatırımları sürüyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, deniz suyu kalitesinin daha da artırılması için yaklaşık 31,5 milyon avroluk yeni yatırımları hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu yatırımla, İznik, Orhangazi ve Orhaneli arıtma tesislerinin kapasitesinin artırılması, Karacabey ilçesi Yeniköy sahiline yeni bir arıtma tesisi yapılması ve Doğu Atıksu Arıtma Tesisinin ön arıtma ünitelerinin rehabilite edilmesi planlanıyor.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, planlanan yeni yatırımla ilgili yakında ihaleye çıkılacağını belirterek, BUSKİ marifetiyle yapılan yatırımlarla Bursa'nın altyapısını daha da güçlendirmek istediklerini ifade etti.

Mustafakemalpaşa, Karacabey ve İnegöl ilçelerinin kanalizasyon ve yağmur suyu hatları ile ilgili imalatların bir taraftan devam ettiğini aktaran Aktaş, şunları kaydetti:

"Bursa'da bu yatırımlar yıllardır yapılıyor. Temel amacımız, havası, suyu ve toprağıyla gelecek nesillere daha sağlıklı şehir bırakmak. Müsilaj sorununun gündeme gelmesi, gözleri Marmara Denizi'ne çevirdi. Marmara bir iç deniz, kapalı havza. Dünyanın en küçük denizlerinden bir tanesi. Bu noktada her bireyin, her şehrin üzerine düşen sorumluluklar var. Büyükşehir Belediyesi olarak sorumluluğumuzu yerine getirdiğimizi düşünüyorum. Çünkü evsel atık suların halen yüzde 85'ini ileri biyolojik arıtmadan geçiriyoruz. Yeni yapacağımız yatırımların da devreye alınmasıyla bu rakamı çok daha yukarılara taşıyacağız."

Kaynak: aa