Yıl 1914…  Dünyanın dört bir yanından çekirge sürüsü gibi üşüştüler.

Asırlardır hükmettiği topraklarını bir bir kaybediyordu Osmanlı.

Yorgundu, bitkindi.

Silah ve cephanesi düşmanın silah ve cephanesiyle kıyaslanınca yok denecek kadar azdı.

Ama çaresiz ve ümitsiz değildi.

Vatan aşkıyla çarpan yürekli ve inançlı bir orduya sahipti.

Kadını, erkeği, yaşlısı, genci göğsü imanla inip kalkan, kafesine sığmayan yenilmez bir ordu…

Bazen aslan olup kükrediler,

Bazen at olup şahlandılar,

Bazen güneş olup doğdular,

Bazen bulut olup yağdılar,

Bazen rüzgâr olup estiler,

Bazen ırmak olup çağladılar…

Çanakkale Savaşı. O zaman ki ortaokulların ve liseli talebelerin bile bu savaşa katıldığı bir savaştır.

Hani o düğünlerde göbek atarak söylediğiniz ’’Hey on beşli on beşli Tokat Yolları taşlı, on beşliler gidiyor yârimin gözü yaşlı.’’ diye söylediğiniz türkü var ya, işte o on beşliler o zaman ki vatan sevgisi ile dolu dolu Türkün öz ve öz çocuklarıdır...

Bu cephenin isimsiz kahramanları, vatanın her bir köşesinden Çanakkale’ye koşarken, asla geri dönmeyi düşünmemişler, Türklük onur ve haysiyetini en güzel şekilde korumakla üzerlerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmişlerdir.

Onlar, Çanakkale Zaferi’ni elde etmekle, sadece bir zafer değil, Türk milletinin Anadolu’daki varlığının devamını da sağlamışlardır.


Türk Ordusu’nun Çanakkale’de vermiş olduğu bu büyük mücadele; sadece dünya tarihi üzerinde oluşturduğu büyük etkiyle değil,Türk savaş sanatının uygulanış tarzı ve başta Büyük komutan Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kanlı mücadelede ön plana çıkardığı kahramanlarımız, askeri dehalar, Türk askerinin doğasında bulunan insani değerlerin savaş sahasında gösterilmesiyle dünya savaş tarihinde örneği bulunmayan müstesna bir olaydır.

Türk askerinin, Emperyalist güçlere, tam 107 yıl önce Çanakkale’de “Osmanlı tokatı”nı indirdiği gündür bugün… Mehmetçiğin destanlaşan savaşıdır bu…

Türk’e, Türk’ten başka dost olmadığının tescilidir Çanakkale…

Aziz şehitlerimizin kanlarıyla suladıkları kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Gençliği ve tüm Türk ulusu tarafından en kutsal emanet olarak müdafaa ve muhafaza edilecektir.

Övgülerin en güzeline layık olan Çanakkale Şehitleri asla unutulmayacak, Türk milletinin kalbinde ebedi yaşayacaklardır.

Tüm şehitlerimizi, saygı, şükran ve minnetle anıyorum…