İSTANBUL (AA) - Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), geçen yıl 13,6 olan ve "düşük risk" seviyesinde değerlendirilen çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) risk notunu, bu yıl yaklaşık 6 puan iyileştirerek 7,9'a ve "en düşük risk" seviyesine ulaştırdı.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, TSKB, Sustainalytics'in ÇSY risk derecelendirmesi notunu her geçen yıl iyileştirmeye devam ediyor.

Geçen yıl 13,6 olan ÇSY risk notuyla global ölçekteki bankalar arasında yükselişini sürdüren Banka, bu yılki 7,9 notuyla "ÇSY performansına bağlı olarak önemli bir finansal etki yaşama riski, ihmal edilebilir seviyede" perspektifinde değerlendirildi. ÇSY odaklı strateji, çevresel ve sosyal risklerin yönetimi, insan sermayesi ve iş etiği gibi boyutlarda listedeki diğer kurumlar arasında olumlu ayrışan TSKB, risk notuyla Türkiye'de ilk sırada, global arenada ise en iyi bankalar arasında yer aldı.

ÇSY araştırma, derecelendirme ve veri sağlayıcısı Sustainalytics'in derecelendirmesiyle geçen yıla göre yaklaşık 6 puan iyileşme kaydeden TSKB, dünya sıralamasındaki kalkınma bankaları arasında 12'nci, bankalar arasında ise 15'inci oldu.

Güçlü ÇSY yönetimi ve ihmal edilebilir risk puanıyla sürdürülebilir bankacılık yolculuğunda yeni bir başarı daha elde eden Banka, Türkiye'de birinci sırada yer aldı.

- "Attığımız kararlı adımların kıymetli bir tescili"

Açıklamada görüşlerine yer verilen TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, Sustainalytics'in global ÇSY performansı ölçümlemesinde risk notlarını geçen yıla göre yaklaşık 6 puan artırmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirtti.

ÇSY risk notlarıyla dünyanın sayılı uluslararası kalkınma finansmanı kurumları ve global bankaları arasında yer almayı, sürdürülebilir bankacılık alanında uzun yıllardır attıkları kararlı adımların kıymetli bir tescili olarak gördüklerini aktaran Bilgiç, şunları kaydetti:

"Türkiye'de BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nı, iklim risklerini azaltım ve uyumlanma hedeflerini, karbonsuz ekonomiyi değer yaratma modelinin merkezine koymuş örnek bir banka olmaktan dolayı gururluyuz. Bugünkü başarımızı yola erken çıkmamıza, entegre yönetim yaklaşımımıza, bugüne dek geliştirdiğimiz iş ortaklıklarımıza, insan sermayemize ve uluslararası gelişmeleri yakından takip etme yetkinliğimize borçluyuz. Sürdürülebilirlik çok paydaşlı ve çok katmanlı bir yolculuk. TSKB olarak bu alanda ülkemize ve sektörümüze kazandırdığımız ilkleri ve başarıları çoklanabilir uygulamalar olarak değerlendiriyor, deneyimlerimizi paylaşmayı da bir sorumluluk olarak görüyoruz. Bu bakış açısıyla Türk finans dünyasının ve reel sektörümüzün tüm oyuncularını somut ve etki alanı geniş çözümlerin ortağı olmaya davet ediyoruz. Sürdürülebilirlik uygulamalarımızı stratejimiz doğrultusunda istikrarlı şekilde geliştirmeye ve ülkemizin yeşil ve kapsayıcı dönüşümüne çok boyutlu destek vermeye devam edeceğiz."

Verilen bilgiye göre, Sustainalytics tarafından yapılan değerlendirme, bir şirketin bulunduğu sektöre özgü önemli ÇSY risklerine ne kadar maruz kaldığı ve şirketin bu riskleri ne kadar iyi yönettiğini ölçen araştırma çerçevesine dayanıyor. ÇSY risk derecelendirmeleri, yönetilmeyen ÇSY riskinin nicel bir ölçümünü sunarken, bu riski; ihmal edilebilir, düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olacak şekilde 5 seviye ile kategorize ediyor.