İSTANBUL (AA) - Türkiye İlahiyatlar Derneğince (TÜİD) düzenlenen 3. Uluslararası İlahiyat Gençlik Buluşması ve İlahiyat Yıldızları Ödül Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Burhan Felek Spor Salonu'ndaki törende konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Allah'ın kitabı ve Hz. Peygamberin sünnetini emanet olarak en güzel şekilde taşımaya çalıştıklarını belirterek, ilahiyat fakültelerinin çok zorlu dönemlerden geçtiğini ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde bu sıkıntıları atlattıklarını söyledi.

Erbaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben, "Şu manzara bizim çok çok şükretmemizi gerektiriyor. Çünkü ilahiyat fakülteleri çok büyük sıkıntıları aşarak, sizin sayenizde bugünlere geldi elhamdülillah." ifadesini kullandı.

2000'li yıllarda 20 civarında ilahiyat fakültesinin 4'üne öğrenci verilmediğini, öğrencisi olan ilahiyat fakültelerinin kontenjanının da 20'ye kadar düşürüldüğünü anlatan Erbaş, "İşte o fakültelerden birisi de benim fakültem Sakarya İlahiyat Fakültesiydi. Bir yıl benim dekan olduğum dönemde, Sayın Cumhurbaşkanım, sadece bir erkek mezun verdik. Kız öğrencilerimiz vardı elhamdülillah. Onun için de çok mutluyuz ama 65 talebe 20 öğrenci vardı. Yani kapatmak gibi bir şeydi. İlahiyat fakültesine gelen ziyaretçiler, 'Okul kapalı mı?' diye sorardı bizlere. O günlerden bugünlere çok büyük sıkıntılar yaşadık ama elhamdülillah sizin sayenizde işte şurada, şu salonda on bin kadar gencimiz var." diye konuştu.

Erbaş, bundan sonra daha çok çalışacaklarını ve daha çok şükredeceklerini söyledi.

- "Kimsenin dil uzatmasına izin vermeyeceğiz"

TÜİD Genel Başkanı Mehmet Salih Turan ise ilahiyat fakültesi öğrencilerinin kendilerini arzu ettikleri her alanda geliştirebilecekleri imkanları sunarak aksiyoner gençler yetiştirmeyi, farklı fakültelerde okuyan öğrenciler arasında etkileşimi artırıp birlik ruhunu canlandırmayı amaçladıklarını söyledi.

Turan, ilahiyat fakülteleri ve imam hatipler ile Diyanet İşleri Başkanlığının, kuruldukları günden bu yana toplumun ihya ve inşasında en önemli müesseselerden olduğunu kaydetti.

Türkiye'de bu kurumların itibarsızlaştırılarak tahrip edilmesini asla kabul etmediklerini vurgulayan Turan, "Ne Diyanetimize ne imam hatiplerimize ne ilahiyatlarımıza kimsenin dil uzatmasına asla izin vermeyeceğiz. Bu kurumlarımızla ülkemiz aydınlık geleceklere yürüyecek ve bütün ümmete ümit verecek yarınları yine bu kurumlarımız eliyle inşa edeceğiz. Bugün olduğu gibi yarın da toplumda söz sahibi olacak ilahiyat gençliği bu ülkenin en önemli hazinelerindendir." diye konuştu.

- Ödül alanlar

Konuşmaların ardından "Hüsn-i Hat", "Siyer-i Nebi Öykü Yazımı", "Proje Yazımı ve Spor" olmak üzere üç kategoride dereceye girenler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden ödüllerini aldı.

Hüsn-i Hat kategorisinde Hüseyin Öztürk birinci, Hafıze Sunduvaç Namazi Reihenloo ikinci, Ahmet Polat üçüncü oldu.

Siyer-i Nebi Öykü Yazımı kategorisinde Gülsüm Mecit birinciliği, Münteha Şeyma Kantar ikinciliği, Mehmet Şimşek üçüncülüğü elde etti.

Proje Yazımı ve Spor kategorisinde ise Şura Aydın birincilik, Muhammed Emin Vatansever ikincilik, Muhammed Musa Helvacı ise üçüncülük ödülünü aldı.

Kaynak: aa