İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başörtüsüne yönelik Anayasa değişikliği teklifine ilişkin, "İnşallah referanduma gerek kalmadan, Meclis'imizdeki akıl, vicdan, sorumluluk sahibi milletvekillerimizin de güçlü desteğiyle bu meseleyi kalıcı bir çözüme kavuşturacağımıza inanıyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Burhan Felek Salonu'nda düzenlenen Uluslararası İlahiyat Gençlik Buluşması ve İlahiyat Yıldızları Ödül Töreni'ndeki konuşmasında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Helalleşme" çağrısını hatırlattı.

Erdoğan, "Ne dediler? 'Helalleşme.' Böyle çağrı yaptı. Ajans mahsulü kötü bir tiyatrodan, sadece bir göz boyamadan ibaret olduğu, bu vesileyle ortaya çıktı. Tek parti zihniyetinin değişmediğini ve asla değişmeyeceğini, 85 milyon olarak, hep birlikte yeniden görmüş olduk. Meclis'e sunduğumuz anayasa değişikliği teklifiyle işte tüm bu habis niyetlerin önüne set vurmayı hedefliyoruz. Böylece başörtüsüne anayasal güvence kazandırırken sapkın akımların hedefi haline gelen aile müessesesini de bu anayasa metnine inşallah koyacağız. Temennimiz, teklifimizin insanımızın beklentilerine uygun şekilde, en geniş mutabakatla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçmesidir. Şayet gereken çoğunluk sağlanamaz, bu süreçte bir yol kazası yaşanırsa elbette son sözü yine milletimiz söyleyecektir. İnşallah referanduma gerek kalmadan, Meclis'imizdeki akıl, vicdan, sorumluluk sahibi milletvekillerimizin de güçlü desteğiyle bu meseleyi kalıcı bir çözüme kavuşturacağımıza inanıyorum." diye konuştu.

- "Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'ni asli kimliğine yeniden kavuşturduk"

Gençlere seslenen Erdoğan, "Rabb'imiz ne buyuruyor? 'Gevşemeyin, hüzünlenmeyin, eğer gerçekten inanıyorsanız muhakkak üstün olan sizsiniz." Hazreti Mevlana da adeta bu müjdeyi tefsir edercesine şöyle diyor: 'Ümitsizliğin ardında nice ümitler var, karanlığın ardında nice güneşler var.'" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek kendi siyasi mücadelelerine gerekse ilahiyat fakültelerinin bir asrı aşan serencamına bakıldığında, bu müjdelerin defalarca tezahür ettiğinin görüldüğünü vurgulayarak şöyle devam etti:

"Rabb'im bizlere, belediye başkanı, başbakan ve cumhurbaşkanı olarak 25 yıl boyunca aziz milletimize hizmet etmeyi nasip etti. Rabb'im bizlere, her karışında bir şehidin yattığı bu cennet vatana sayısız eserle mührümüzü vurmayı nasip etti. Rabb'im bizlere, ecdadın hayalini kurduğu nice muhteşem projeyi, engellemelere rağmen hayata geçirmeyi nasip etti. Gençlik yıllarımda spikerliğini yaptığım Sultanahmet Meydanı'nda Üstat konuşuyor. Üstat orada konuşurken Ayasofya'yı gösteriyor. 'Ayasofya açılacak, Ayasofya açılacak, Ayasofya açılacak.' Ben de takdim yapıyorum. Ve elhamdülillah Ayasofya açıldı mı? Açıldı. Bize de nasip oldu mu? Oldu. Allah'ımıza hamdolsun. Rabb'im bizlere, darbeciler tarafından milli iradeye vurulan prangaları tek tek söküp atmayı nasip etti. Rabb'im bizlere, vatandaşlarımızın canına kasteden FETÖ'den PKK'sına kadar tüm terör örgütlerinin başını ezmeyi nasip etti. Rabb'im bizlere, Türkiye'nin şefkat ve merhamet sancağını dünyanın dört bir yanına ulaştırmayı nasip etti. Rabb'im bizlere, komşularımızdan başlayarak Balkanlar'dan Kafkaslar'a, Afrika'dan Asya'ya tüm mazlum ve mağdurlara sahip çıkmayı nasip etti. Rabb'im bizlere, kendi öz yurdunda yıllardır parya muamelesi gören insanımıza öz güven aşılamayı nasip etti. Rabb'ime sonsuz hamdüsenalar olsun, 86 yıl aradan sonra Ayasofya'nın, evet zincirlerini kırarak mührünü sökmeyi de nasip etti. Üstat öyle diyordu, 'Aziz bir kitap gibi açmayı nasip etsin.' diyordu. Hamdolsun, Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'ni dualar, niyazlar, gözyaşlarıyla, Fatih'in vasiyetine uygun şekilde asli kimliğine yeniden kavuşturduk."

Böylece sadece Ayasofya ve İstanbul'un değil, Türkiye'nin ve tüm İslam aleminin on yıllardır içini dağlayan bir acıyı dindirme şerefine nail olduklarını dile getiren Erdoğan, "Biz Hakk'ın, hakkaniyetin ve adaletin tecellisi için samimiyetle çalıştıkça, Rabb'im de işlerimizi kolaylaştırdı, önümüzü açtı, nusretini, rahmetini en zor zamanlarımızda üzerimizden hiç eksik etmedi. Son 20 yıllık başarılarımızın rehberliğinde, şimdi çok daha büyük hedeflere kilitlendiğimiz zorlu bir yola revan oluyoruz. Bu yolculuğun menzili Türkiye Yüzyılı'na ulaşmaktır. İçinde bulunduğumuz yüzyılı Türkiye'nin ve aziz milletimizin asrı yapana kadar durmayacak, dinlenmeyecek, mücadelemize devam edeceğiz." dedi.

- "İlahiyat gençliğinin tercihinin Türkiye Yüzyılı'ndan yana olacağından şüphe duymuyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomide, savunmada, diplomaside, teknolojide, sporda ve bilimsel çalışmalarda Türkiye'yi dünyanın şampiyonlar ligine taşıyacaklarını belirterek şunları söyledi:

"Yarın gece 'Merhaba' diyeceğimiz 2023'ü, Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun dibacesi haline getirmeye var mıyız? Buna hazır mıyız? Bunun için 2023 seçimleri çok büyük önem taşıyor. Türkiye, bu seçimlerde sadece gelecek 5 yılının değil, gelecek 25 yılının, 50 yılının hatta 100 yılının nasıl olacağına karar verecektir. Ülkemiz ya son 20 yıldır kesintisiz sürdürdüğü kutlu yürüyüşünü daha da hızlandıracak ya da sonu çıkmaz olan karanlık bir yola girecektir. Türkiye ya güçlü, vizyoner, dirayetli liderlik altında geleceğe yürüyecek ya da kavganın, entrikanın gırla gittiği arkaik bir yapının esiri olacaktır. Milletimiz ya 20 yıl öncesinin kaotik günlerine geri dönecek ya da aydınlık yarınlarına yürümeye devam edecektir. Özellikle gençlerimizden, sandığa gittiklerinde oylarını kullanmadan önce, sadece iki siyasi ittifak arasında değil, aynı zamanda iki Türkiye arasında da bir tercih yaptıklarını unutmamalarını istirham ediyorum. Cumhur İttifakı olarak şu anda Türkiye'yi dolaşıyoruz. İlahiyat gençliğinin tercihinin Türkiye Yüzyılı'ndan yana olacağından şüphe duymuyorum. Gözlerinin ışıltısında ülkemizin ve İslam dünyasının aydınlık yarınlarını gördüğüm siz genç kardeşlerime inanıyorum, güveniyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun diyorum. Mevla bizleri, mukaddes kitabımız Kur'an'ın, hayat rehberimiz Peygamber Efendimizin yolundan ayırmasın diye dua ediyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan 3. Uluslararası İlahiyat Gençlik Buluşması'nın hayırlara vesile olmasını dilerken buluşmanın düzenlenmesinde emeği geçen kurumları ve ödül alan kişileri tebrik etti.

Törene Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile ilahiyat mezunları ve öğrenciler katıldı.

Konuşmaların ardından Türkiye İlahiyatlar Derneği Genel Başkanı Mehmet Salih Turan, günün anısına Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hat yazılı tablo hediye etti.

Tören, "Hüsn-i Hat", "Siyer-i Nebi Öykü Yazımı" ve "Proje Yazımı" dallarında dereceye girenlerin plaketlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden almasıyla sona erdi.

(Bitti)

Kaynak: aa