Bir zamanlar TV dizileri arasında ARKA SOKAKLAR diye bir dizi vardı. Özellikle de şehirde yaşayan iki farklı kesimi konu edinirdi. Yani bir nevi fakir-zengin, bir nevi okumuş-cahil kesimlerin çatışmalarını ve birinin diğeri üzerindeki egemenliğini işlerdi. Ya da ben öyle algılıyordum.

Neyse, orada zarara uğrayan, ezilen yoksul kesim çocuklarını ve çaresiz aileleri görürdük. Hatta devletin o aileleri koruma adına verdiği mücadeleye tanık olurduk.

Fazla uzatmadan söze başlayayım. Şehrin o muhteşemliği, insanların renkli dünyalarının arasında kaybolmuş gidiveren hayatların varlığından kimin ne kadar haberi oluyor bilmiyorum.

Tanık olduğum birçok böyle ailenin yanında bilemediğim ve tanıyamadığım yüzlerce hatta binlerce ailenin var olduğu gerçeğiyle yüzleşiyoruz.

Şehrin göbeğinde, onlarca apartmanın yanıbaşında yıkık dökük, insan görmesen burada canlı yaşamaz dediğin bir kapı açılıyor karşınıza. Aslında bilinçi olarak hatta randevulu gidiyoruz bu aileye bir yardımsever gönüllü arkadaşımızın yönlendirmesiyle.

Açılan kapının ardında yaklaşık ellili ya da altmışlı yaşlarda bir kadın, “buyurun” diyerek gülümsemeyle karşılıyor bizleri . Biraz ileride bir yatak ve içerisinde otuz beş yaşlarında saçı sakalı birbirine karışmış sonradan engelli olduğunu öğrendiğimiz bir genç birşeyler söylemeye çalışıyor.

O yıkık virane arasında iki canlı insan yaşam mücadelesi veriyor. Oturdukları yer kira, gelirleri yok. Çevreden aldıkları destekle yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Neyse, biz orada bulunma amacımızı gerçekleştirdikten sonra başka bir gün yine çekim yapmak üzere sözleşerek ayrılıyoruz. Bu yer Üsküdar’ın merkezi Karaca Ahmet Mezarlığının hemen karşısında.

Buna benzer onlarca aile, onlarca hayat Gülsuyu, Gülensu vb başka birçok mahallede... Bunların çoğundan kimsenin haberi yok. İyi ki gönüllü vatandaşlar var da az çok hayırseverler aracılığıyla ulaşılabiliyor kendilerine.

Şimdi bayram zamanı. Bayramı kiminle ve nasıl mı kutlamak istiyorsunuz? İşte size fırsat. Mahallelerinizdeki gönüllü kuruluşlar, gönüllü kişiler, gönüllü dernekleri, gönüllü oluşumları ve özellikle de siyasi partilerin mahalle temsilcilikleri kanalıyla bu türden ARKA SOKAKLAR’da yaşayan insanlara uğrayın. En güzel bayram hediyelerini bunlara verin. Bunlara verin ki gerçek ibadetlerinizi de böylece yapmış olun.

Tüm vatandaşlarımızın bayramı kutlu olsun!