İSTANBUL (AA) - Şehirli Derneğinin Türkiye'nin 81 ilinden 1200 kişinin katılımıyla yaptığı "Depreme Yönelik Risk Algısını Ölçme Araştırması"nın ön raporu tamamlandı.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, araştırmanın 4 bölüm ve 17 sorudan oluşan anket bölümü, Türkiye'nin depreme yönelik risk algısının ölçülmesi adına önemli sonuçlar ortaya koydu.

Ankette, vatandaşların deprem riskine yönelik bakış açısı, bireysel olarak hangi tedbirleri aldığı, kamu yönetiminin depreme karşı çalışmalarının nasıl değerlendirildiği ve gönüllülük konularında kapsamlı sorular yer aldı.

​​​​​​​Anketin ilk bölümünde yaş, katılım sağlanan şehir ve cinsiyet gibi katılımcı profilini belirlemeye yönelik sorulara yanıt aranırken, ikinci bölümde katılımcılara deprem riskine yönelik algıların anlaşılmasını amaçlayan sorular yöneltildi.

Araştırmada katılımcılar, deprem denilince aklına gelen ilk 5 kelime olarak "korku, ölüm, yıkım, enkaz ve afet"i seçti.

Depremin nasıl algılandığını ortaya koyması açısından önemli bulgular içeren soruya katılımcılar, yüzde 30 ile "korku", yüzde 25 ile "ölüm", yüzde 24,8 ile "yıkım", yüzde 15,5 ile "enkaz", yüzde 14,6 ile "afet" yanıtını verdi.

Yüzde 80'den fazla katılımcı depremi "hayati derecede önemli", yüzde 15,4'ü "önemli" olarak görürken, sadece yüzde 1,3'ü depremi "önemsiz" gördüğünü aktardı.

Katılımcıların yüzde 70'i "yangın, salgın ve kaza" gibi insan kaynaklı riskleri depremden sonraki en önemli riskler olarak ifade etti.

- Ankete katılanların yüzde 40'ı oturduğu konutun sağlamlığını kontrol etti

Anketin üçüncü bölümünde ise vatandaşlara deprem riskine karşı tedbirlere yönelik bazı sorular yöneltildi.

Bireysel tedbirlerde katılımcıların ağırlıkla eğitim ve tatbikatlara katıldığını belirttiği araştırmada, vatandaşların yüzde 47'si "temel afet eğitimi" aldığını, yüzde 40,8'i ise oturduğu konutun sağlamlığını kontrol ettirdiğini aktardı.

Yaşadıkları yerde deprem riskine karşı kamu tarafından hangi tedbirlerin alınması gerektiğine yönelik soruya karşılık katılımcıların yüzde 71,5'i "kentsel dönüşümün yapılması ve riskli yapıların yenilenmesi", yüzde 58,3'ü "afet bilinçlendirme eğitimlerinin düzenlenmesi", yüzde 51,6'sı "kamu kuruluşlarının afetlere karşı hazırlık düzeyinin artırılması" talebini iletti.

- Olası bir deprem sonrasında ilk akla gelen kurumlar AFAD ve Kızılay

Anketin son bölümünü oluşturan deprem sonrasına yönelik sorulara verilen yanıtlarda deprem riskine karşı eksik olan yönlere işaret edildi.

"Olası bir deprem sonrasında ilk kim akla gelir?" sorusuna, yüzde 66 gibi yüksek bir oranla "AFAD ve Kızılay gelir" yanıtı verildi. Ankette katılanların yüzde 15,4'ü "jandarma-polis", yüzde 10'u "komşular", yüzde 5,3'ü "belediye-itfaiye", yüzde 2,3'ü "sivil toplum kuruluşları" şeklinde görüş bildirdi.

Katılımcıların yüzde 42'si hiçbir yardım gelmemesi durumunda yapacağı eyleme ilişkin soruya "hiçbir hazırlığım bulunmamakta" yanıtını verdi.

Ön raporu yayımlanan araştırmada, söz sahibi uzmanlar, akademisyenler ve karar alıcıların katkılarıyla 81 şehrin risk puanlaması ve detaylı analizlerinin yapılması da amaçlanıyor.

Kaynak: aa