Ekonomik krizin had safada yaşandığı ve biride Ardahanlı Korkmaz Karaca olmak üzere maaş alıp almadıkları tartışılan bir çok insanın olduğu Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Kurulu gibi kurumların ne iş yaptıkları bilinmeyen ülkede koşturmanın yorgunluğu ile birlikte televizyon izlediğim evimizin prensesi kızım Nazlıcan soruyor, 'Anne bu televizyonlar niye başka ilerin hava durumunu verirken hiç Ardahan'ı vermez?' diye..
Önce kızımın bu dikkati karşısında şaşırıyor ardından çok yoğun olup, evle değil aşkım olan işime kilitlendiğimden dolayı bir hayli gergin olan evin havasını gülümsetmek için, 'Ne yapacan Nazo, sende devlet memurumusun ki, kar yağsa da tatil olsa mı diyorsun' diyorum..
Gülümsüyor ve; 'öyle deme baba.. Kar yağdığında biz öğrencilerde okula gitmiyoruz, tatil yapıp evde kalıyor, sabahları annem tarafından en azından erkenden uyandırılmıyoruz' diyor..
Ancak Nazo'nun bu sorusunun üzerine o sanki bin 100 odalı saray gibi olmazsa da şatoymuş gibi devasa bir lojmanda olan ve kentin en önemli arazilerinin üzerinde bulunan 6 lojmanlık, bir dairelik Ardahan İl Meteoroloji Müdürlüğünün ne iş yaptığını bende merak ediyorum..
Ve bu kurum gibi 'ülke genelinde kendisini saklayan daha kaç tane kurum var' diye Nazo'ma çaktırmadan parmaklarımla, evdekilerin ise 'delirdi mi?' dememesi sessizce mimiklerimi ve dudaklarımı oynatmadan mırıldayarak tek tek saymaya başlıyorum..
Siyasilerin kağıt üzerinde olan ama Enstitüsü dediği, ancak o çok anlatılan Kafkas Arısının anasının bile doğru dürüst üretilemediği gibi 'sizin ya da ailenizin arıları var mı? diye sorduğum ama 'hayır yok' diyen yani arıcılık yapmayan müdürünün 'Yaptığımız, hazırladığımız plan ve projelerle kurtaracağım' dediği ama iki kovan bile yaptığına şahit olmadığımız Ardahan Arıcılık ilk olarak aklıma geliyor.
Yetmedi 60 kişinin çalıştığı, ama bugüne kadar bir iş yaptığını görmediğimiz ve saman/otun ithal edildiği, son 10 yıldır kıtlığının yaşandığı memleketim ülke genelinde bulunan onca Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumu ve bir çoğu iflas eden ama Müdürü, çalışanlarının emekl olana kadar maaş almaya devam ettiği Tarım Kooperatifleri.. Onca dernek.. Onca sözüm ona STK..
Aşıkşenlik ve Köprülü Belediyeleri gibi kendilerini saklayan ve son anda kapatıldıklarından haberdar olan bu kurumların ne iş yaptığını sorarken Ardahan'da ve ülkede daha nice kurumun olduğunu ve ne iş yaptığını birazda size bırakayayım diyorum..
Ama aklıma sadece bir gribal olay olduğundan ısrarcı olduğum Coronanın ölümün adını aldığı bir sırada aşı üretemeyen sağlık dallı, bol bütçeli döner sermayeli TIP fakültesi üniversiteler gibi Verem Savaş Dispanserleri onca kurumun çiftlikleri konumundaki sözde eğitim, araştırma merkezi olan ama bu denize sıfır aslında her biri tatil köyü olan onca tesis, lojman aklıma geliyor..
Yetmedi yeni Sağlık Genel Sekreterlikleri, merkeze çekilenlerin doldurduğu onca odanın önünde asılan 'Falan Müdürlük, filan müdürlük' ler..
Peki ya hayvan hastalığının, hırsızlığının bizzat ilgilileri olan tarım, jandarmada ki kurum ve müdürlükler..
Vallahi ben saymaktan yoruldum, birazda siz sayın..
Ve düşünün hele ve sayın bir zahmet..
Nazo'nun merak ettiği ve en azından hava durumunu veren Meteroloji gibi aşıyı bulamadıklarını değilde her akşam ölü sayıcılığı yapmaktan öteye geçmeyen sağlık kurulu gibi doların niye yükseldiğini, ekmeğin niye
3 tl. olduğunu açıklamaktan aciz ama bol maaşlıların dolu olduğu Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Kurulu gibi bu ülkede kendini saklayan ve içi boş kaç kurum daha var?!.