Bu ülkenin kurucu lideri Atatürk'ün aramızda ayrılışının 85. Yıl dönümü etkinliklerinin yapıldığı bir günde anı Atatürk'ün kurduğu partinin lideri ve yöneticilerine zora ki el uzatıp, merhabalaşan ve aynı partiyi Anıtkabir'de halka şikâyet ettikten sonra yine halkın seçtiği, oy verdiği bir partinin liderini makamında kabul edip, çekyata oturtan cumhurbaşkanın olduğu Ankara'ya gidemeyen Ardahanlılar, bir taraftan da tüm yurtta anılan atalarının ölüm yıl dönümü üzüntüsü yaşarken, diğer yandan da bugünden bir gün önce yaşananları hala tartışmaları dikkatimi çekiyordu.
O tartışmayı özetlemek ve günün yaşananlarının, yazısını bitirme telaşı içinde ele aldığımız bu yazıyı yazarken Avrupa Birliğine uyum için yapılanların raporun açıklandığı ve başta basın özgürlüğü, stk'lar olmak üzere AB 2023 Genişleme Raporu: 'Türkiye'nin birlikten uzaklaşmaya devam ettiği açıklanıyordu.
Yargıtay'ın darbeye kalkıştığı ileri sürülen Anayasa mahkemesinin yanı sır Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin serbest bırakılması gerekir dediği Demirtaş başta olmak üzere HDP'li vekillerin tutuklandığı, tutuklu olanların yanına yenilerinin göndermek için yeni adıyla HEDEP olan HDP'li eski Kars Milletvekili Mahmut Alınak'ında aralarında olduğu bir çok kişiye yeni soruşturmalar, davalar yada gözaltılar devem ettiği gibi cezaevinde bulunan TİP Milletvekilin içeriden çıkması gerektiğini belirten Anayasa Mahkemesi Üyelerinin suç işlediğini hakların da işlem yapılmasını isteyen Yargıtay'ın Hatay Milletvekilinin milletvekilliğinin de hemen düşürülmesi isteniyordu.
Ülkenin kurucusu Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 85. yıl dönümünde 100 Yıl önce kurulan ve 'siyasi gücün halk ve temsilcileri tarafından paylaşıldığı bir devlet taktıkları kravatlarla mozolesinin karşısına geçildiği bir lideri anlatmak isterdim.
Ama başında olduğu ve 5 türkü için 500 bin TL.'yi bir sanatçıya veren CHP'li belediyenin CHP'li meclis üyesine 500 milyonluk işi ihale etmesine takılıp, Atatürk'ün gelmekten son anda vazgeçip, İl yapılması için emir verdiği memleketime tünelleri hala açılamayan Ardahan'a götürmek, ilçe merkezine gaz pompalamayan pompa merkezinin olduğu Türkgözü (Badele) Kapısına, oradan da üzerine bir tülü kurulamayan Doğu Expresi Durağı bekleyen Kars-Tiflis-Bakü  Demiryolu'nun geçmesine rağmen ama gümrük müdürlüğünün olmadığı iki ülkeye sınır kentte, 'neden en az ithalat/ihracatın yapıldığı İl Ardahan'dır?' sorusun sorduran güzergahında yapılmak istenen Tır Parkı'na, GES Enerji tarlalarının kurulmasına karşı çıkma saçmalığıyla sözde eylem yapanları görürken bunların aslında yani özde yıllardır terk ettikleri atadan, deden ve hazineden kalma arazileri devlete, özel sektöre pahalıya satmak için çabaladığını gördüğümüz  Çıldır Aktaş Gümrük Kapısı gidiyorum.
Bugün vefatının 85. yıl dönümünü andığımız Atatürk'ün vilayet ettiği ama daha sonra yeniden kasabaya çevrilen bir kenti 1992 yılında yeniden vilayet olup, il sınırları çizilirken sınırları içinde kalması gereken9 köyün son anda çalınıp, pardon Ardahan merkezindekilerin haberi olmadan al acele yapılan referandumla Ardahan sınırları içine alınmayan, Ardahanlı siyasetçi ve de sivil toplum kuruluşlarının duyarsızlığı sonucu son anda projesi değiştirilen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu için ASO'num başlattığı Antrepo ve havaalanı için imza kampanyasından haber olan var mı diye sormak istedim.
Bilmem ama ilki 2007 yılında Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından organize edilen toplantıda Çıldır Gölünün batı yakasından geçmesi beklenirken son anda projesi değiştirilen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin yeniden eski doğu projesine ya da bu yol güzergâhında kurulması sağlanamadığı gibi Ardahan'a kurulması istenen havaalanından da bir haber alınamıyor.
Ve bu tren yolu üzerinde planlanan Antrepo İstasyonunun Ardahan’ın Çıldır ilçesine kurulması için kamuoyu oluşturulması ve başının, sonucunun ne olduğu bilinmeyen havaalanı imza kampanyası başlatan Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası'nın, Ardahan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'nin, Ardahan Ziraat Odası'nın, Ardahan Otomobilciler ve Şoförler Odası Başkanı'nın başını çektiği siyasi partilerin, stk temsilcilerinin de bir heyetin uzun yıllardır birlikte Ankara yapamadıklarını da biliyoruz.
Ve başta Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu olmak üzere birçok sorun masaya yatırılırken, bu toplantının önümüzdeki günler içinde yapılacak olan büyük bir toplantıya ön ayak olması istenirken 'Ben önderlik yapacağım ve yıllardır yapılmayanı yapacağım' diyen ve bunu yapmanın yolunun AK Partili vekil karşısında hazır ola durmak olduğunu sanan CHP'li belediye başkanı da 5 yılı geride bırakmak üzere olduğunda..
Doğu Expresi treninin sınırları içinde durması ve havaalanı için tartışılan konuların gündeme gelmesi gereken konuların dışında başka alakasız konulara dikkat çekilirken, oluşturulacak güçlü bir heyet ile durumun Ankara’ya götürülmesi gerekliliğinin yeniden gündeme gelip, gelmeyeceği de merak edilmektedir.
Bunun için en güzel örneğin ise başta basınla kurulacak diyalogla tüm sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerinin bir araya getirilip, tek bilek tek yürek halinde hareket etmesi ama çantacıların vekil, belediye başkanı seçildiği Ardahan’ın yeniden vilayet yapılması için oluşturulan o güçlü kamuoyu gibi bir kamuoyu oluşturulması istenmektedir.
Ve bu ziyaretin yani bugün aramızdan ayrılışının 85. yıl dönümünde Anıtkabir'deki mozolesine de gitmek için başkent Ankara'ya yapılacak toplu bir çıkışla çek yatta yada çeper dibinde  yatmaya gitmek için değil, Ata'nın işaret ettiği güzel bir ülkenin sınır kentinin beklentilerini, istemlerini dile getirmektir asıl hizmet derim.